Ve středu bude jasné, zda se rozhovory o brexitu posunou dál

01.12.2017
Euroskop, čtk

Ve středu by mělo být jasné, zda Evropská unie tento měsíc rozhodne o začátku jednání s Londýnem o tom, jak budou po brexitu vypadat vzájemné vztahy EU a Británie. V pondělí se u pracovního oběda sejde britská premiérka Theresa Mayová s šéfem Evropské komise Jeanem-Claudem Junckerem. Ve středu má vývoj rozhovorů zhodnotit Evropská komise, uvedl dnes její mluvčí Alexander Winterstein.

Diplomaté očekávají, že právě na pondělní schůzce s šéfem Komise by měla Mayová formálně oznámit nejnovější britské návrhy. Ty by mohly odblokovat už měsíce se neúspěšně táhnoucí rozhovory o finančním vyrovnání, právech občanů EU v Británii po brexitu a režimu na irské a severoirské hranici. Média přitom uvádí, že jednací strany v těchto tématech dosáhly neformální dohody, či se jí blíží.

V pondělí uplyne desetidenní termín, který na summitu Východního partnerství dostala k dořešení problematiky britská premiérka od šéfa Evropské rady Donalda Tuska. Sedmadvacet zemí EU úplně původně plánovalo rozhodnout o posunu rozhovorů do druhé fáze už v říjnu, tedy ale jednání, která vedou týmy Michela Barniera ze EU a Davida Davise za britskou stranu ještě posun nepřinesla. Unie jen začala vnitřní přípravné diskuse na téma, co přesně od druhé fáze rozhovorů bude chtít.

Pro Brity je tato druhá fáze klíčová – bude se týkat především budoucí podoby vzájemného obchodu a případného dvouletého přechodného období, ale také další spolupráce v široké řadě oblastí od bezpečnosti a obranu až k například vzdělávání. Strany přitom tlačí čas, protože jasné je, že Britové unii opustí na konci března 2019.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek