Estonský premiér Jüri Ratas bude dnes a zítra na návštěvě ČR

22.11.2018
Euroskop, čtk

Do Česka dnes přijíždí estonský premiér Jüri Ratas. Hlavní program návštěvy ho čeká zítra, kdy se setká s premiérem Andrejem Babišem (ANO) a vystoupí na konferenci o digitalizaci a eGovernmentu.

Andrej Babiš Ratase pozval na návštěvu Česka v červenci, kdy se oba zúčastnili jednání s rakouským kancléřem Sebastianem Kurzem v Salcburku. Jednat spolu budou zítra ráno.

Premiéři se budou zabývat česko-estonskými vztahy, diskutovat budou i o možném posílení spolupráce mezi visegrádskou skupinou a baltskými státy.

Projednají i aktuální evropská témata jako připravovaný víceletý finanční rámec nebo odchod Británie z EU. Měli by jednat také o kybernetických hrozbách a o vztahu mezi EU a Ruskem.

Estonsko jako premiant v oblasti digitalizace

Setkání obou premiérů by se mělo týkat rovněž digitalizace, především eGovernmentu a jednotného digitálního trhu. Estonsko se digitalizaci věnuje dlouhodobě, loni během svého předsednictví v EU pořádalo i summit zaměřený na tuto problematiku.

Babiš v červenci po jednání s Ratasem v Salcburku řekl, že by si přál, aby v oblasti digitalizace Česko fungovalo tak, jak nyní funguje Estonsko.

Oba premiéři by se po jednání měli přesunout do žižkovské televizní věže na konferenci o digitalizaci. Kromě Babiše a Ratase na ní vystoupí také český vládní zmocněnec pro digitalizaci Vladimír Dzurilla a národní digitální poradce Estonska Marten Kaevats.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek