Čeští nováčci v EP hledají frakce: Piráti k Zeleným, SPD k ENF

31.05.2019
Euroskop, čtk

První jednání europarlamentu v novém složení začne až 2. července, už nyní se ale nově i staronově zvolení europoslanci připravují na svou práci. Ještě před ustavující schůzí totiž musí být například jasno o nové podobě parlamentních frakcí, na jejichž základě jsou pak rozdělována třeba místa v parlamentních výborech. Především u parlamentních nováčků, v českém případě tedy tří Pirátů a dvou zástupců SPD, je to klíčové rozhodování.

Tři noví europoslanci za Pirátskou stranu se ve středu v Bruselu účastnili jednání evropských Zelených (Greens/EFA), svými podpisy ale účast v parlamentní frakci tohoto uskupení zatím nepotvrdili. „Nemůžeme o tom rozhodnout sami, musí to schválit náš republikový výbor,“ vysvětlil Mikuláš Peksa, místopředseda strany a jeden z trojice jejích nových zástupců v EP. Dnes se na výbor obrátí pirátské předsednictvo a rozhodnutí by podle Peksy mělo padnout do týdne či dvou. Čas na dohodu Piráti mají do 21. června, kdy musí frakce v europarlamentu oznámit své členy.

Už nyní je naopak jisté, že oba noví čeští europoslanci zvolení za SPD budou součástí nacionalistické frakce spolu se stranami jako je italská Liga Mattea Salviniho nebo francouzské Národní sdružení Marine Le Penové. ČTK to ve čtvrtek potvrdil šéf SPD Tomio Okamura.

Výraznou obměnou projde liberální frakce Aliance liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE), kam se řadí šest nových i staronových českých europoslanců zvolených za vládní hnutí ANO. Frakce, která se v novém rozložení sil na evropské politické scéně může stát v příštích měsících rozhodujícím jazýčkem na vahách, se má rozšířit o 21 francouzských europoslanců z koalice Obroda francouzského prezidenta Emmanuela Macrona.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek