EK vytkla ČR délku posuzování vlivů na životní prostředí

05.08.2019
Euroskop, ČTK

Evropská komise vytkla Česku zdlouhavé posuzování vlivů staveb na životní prostředí i způsob hospodaření se zemědělskou půdou. Uvedla to ve zprávě, kterou projednal Senát. Ministr životního prostředí Richard Brabec (ANO) uvedl, že vláda měla k některým pasáží zprávy výhrady, obecně ji ale vítá jako snahu o lepší zavádění environmentální legislativy do praxe.

„Výsledná zpráva sice převážně objektivně popisuje reálný stav, nicméně k některým kapitolám má Česká republika výhrady. Především se to týká ochrany přírody, procesu posuzování dopadů na životní prostředí nebo mezinárodní dohody,“ uvedl Brabec.

Senátor Petr Orel (Zelení) konstatoval, že ČR má podle komise dobré výsledky v oblasti recyklace odpadů, problémem ale zůstává kvalita ovzduší. Horní komora proto požádala vládu, aby přijala návrhy konkrétních opatření v této oblasti, a to včetně časového plánu jejich zavádění se zvláštním zřetelem na řešení situace v Moravskoslezském kraji.

Kabinet by měl podle horní komory předložit také návrhy konkrétních opatření, které povedou ke snížení závislosti na tuhých palivech.

Vláda by měla připravit rovněž právní předpis, který se týká invazních nepůvodních druhů, které narušují původní evropskou biologickou rozmanitost. „Povinnost přijmout takový předpis vyplývá z nařízení Evropské unie z roku 2014 o invazních nepůvodních druzích. Máme tedy pětiletý skluz s implementací tohoto nařízení,“ poznamenal Orel.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek