Jednání členů Evropské rady a představitelů zemí západního Balkánu

06.05.2020
Úřad vlády

Plánovaný summit EU a zemí západního Balkánu dnes nahradí videokonference.

Záhřebský summitu lídrů EU a západního Balkán v Záhřebu (plánován na 6. – 7. května) měl být klíčovou akcí probíhajícího chorvatského předsednictví. Kvůli pandemii COVID-19 však musela být tato událost zrušena. Namísto plánovaného summitu se dnes koná videokonference, které se budou účastnit vrcholní představitelé členských států EU a zemí západního Balkánu.

Jedním z klíčových témat videokonference, je vyjádření solidarity a pomoc EU regionu v boji proti COVID-19 a při sociálně-ekonomické obnově po pandemii. Jednání se také zaměří na ekonomický a investiční rozvoj regionu západního Balkánu jako celku.

Hlavy států a vlád budou samozřejmě hovořit o dalším přibližování regionu do EU, neboť Záhřebský summit měl po dvou letech od Sofijského summitu potvrdit pokračující podporu integraci tamních zemí do EU. S tím souvisí požadavek EU na dodržování evropských standardů v oblasti demokratického vládnutí, vládě práva, boji proti korupci a organizovanému zločinu, respektování lidských práv a práv menšin. Pro EU je také důležité posilování tamní regionální spolupráce či pokrok v procesu usmíření.

V souvislosti s konáním videokonference dne 29. 4. 2020 Evropská komise minulý týden vydala sdělení, které se věnuje unijní pomoci zemím západního Balkánu v době pandemie COVID-19 a plánu na zmírnění ekonomických dopadů krize v regionu.

Autor: Lukáš Hadrava

Sdílet tento příspěvek