Zpráva Eurostatu o rodičích pracujících z domova

11.05.2020
Eurostat

Během období pandemie COVID-19 byly uzavřeny zařízení pro péči o děti jako školky, školy družiny apod. Pro mnohé rodiče to často znamenalo povinnost práce z domova v podobě home office, anebo zůstat na tzv. ošetřovném. Data Eurostatu nově uvádí, kolik obyvatel EU sdílí domácnost s dětmi.

Podle dat Eurostatu žilo v EU v roce 2019 téměř 42 milionů dospělých v domácnosti alespoň s jedním dítětem, které bylo mladší 6 let. Celá jedna třetina těchto dospělých žila v domácnosti, kde všichni dospělí pracovali na plný úvazek. Dále 22 % z nich žilo v domácnosti, kde všichni ostatní pracovali na plný úvazek a jeden na částečný úvazek. 39 % žilo v domácnostech, kde alespoň jeden dospělý pracoval, zatímco 7 % žilo v domácnostech, kde nepracoval žádný z dospělých členů.

Zhruba 34 milionů dospělých v EU žilo v domácnostech s jedním, nebo dvěma dětmi. Ve skutečnosti mezi dospělými žijícími v domácnostech s jedním dítětem nebo dvěma dětmi velká většina (56 % a 57 %) žila v domácnostech, kde všichni dospělí pracovali, 37 % žilo v domácnostech, kde alespoň jeden dospělý nepracoval a jeden dospělý pracoval a 6 % žilo v domácnostech, kde nepracoval žádný dospělý. Mezi dvěma typy domácnosti (s jedním dítětem, nebo dvěma dětmi) se mírně liší podíl dospělých, kteří žijí v domácnostech, kde všichni dospělí členové pracovali na plný úvazek (36% oproti 33%).

Práce na plný úvazek je méně častá u dospělých žijících v domácnostech se třemi a více dětmi (21 %). Tato skupina představovala v roce 2019 v EU téměř 8 milionů dospělých. Největší podíl z nich žili v domácnostech, kde alespoň jeden dospělý pracoval a jeden dospělý nepracoval (47 %). Na druhé straně 20 % z nich žilo v domácnostech, kde všichni dospělí pracovali, přičemž alespoň jeden z nich pracoval na částečný úvazek. Zbývající část rodičů žila v domácnostech a žádný z dospělých členů nepracoval (12 %). Data z Eurostatu ukazují, že v roce 2018 využívaly práce z domova jen 4 % Čechů.

Autor: David Březina

Sdílet tento příspěvek