Oživení podnikatelské aktivity v eurozóně se téměř zastavilo

06.10.2020
Euroskop, čtk

Proces zotavování podnikatelské aktivity v eurozóně se v září téměř zastavil, neboť nárůst počtu nových případů nákazy novým koronavirem vedl k obnově některých restriktivních opatření. Vyplývá to z konečných výsledků průzkumu mezi nákupními manažery, které dnes zveřejnila společnost IHS Markit. Obnovený pokles v sektoru služeb kompenzoval růst ve zpracovatelském průmyslu.

Souhrnný index aktivity v průmyslu a ve službách v září klesl na 50,4 ze srpnových 51,9 bodu. Udržel se však nad klíčovou padesátibodovou hranicí, která je předělem mezi růstem a poklesem aktivity. Výsledek byl navíc lepší, než ukazovaly předběžné údaje. Podle nich zářijová hodnota indexu činila 50,1 bodu.

„Protože ekonomika eurozóny v září téměř stagnovala, vyhlídky na obnovení poklesu ve čtvrtém čtvrtletí se zjevně zlepšily,“ uvedl ekonom společnosti IHS Market Chris Williamson. „Do značné míry to bude záviset na tom, zda se podaří dostat druhou vlnu viru pod kontrolu a zda bude pak možné přikročit k uvolnění restrikcí u sociálních kontaktů, které by umožnilo opětovné oživení aktivity sektoru služeb,“ dodal.

Evropský statistický úřad Eurostat minulý měsíc oznámil, že ekonomika eurozóny ve druhém čtvrtletí kvůli omezením souvisejícím s koronavirem klesla proti předchozím třem měsícům o rekordních 11,8 procenta. Evropská centrální banka (ECB) v polovině září předpověděla, že v celém letošním roce se hrubý domácí produkt eurozóny sníží o osm procent. V příštím roce pak ECB počítá s pětiprocentním nárůstem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek