EU přidala na seznam daňových rájů Anguillu a Barbados

07.10.2020
Euroskop, čtk

Evropská unie rozšířila seznam států nespolupracujících s unijními úřady v daňových otázkách o karibské ostrovní země Anguilla a Barbados. Z listiny států označovaných za daňové ráje naopak vyškrtla Omán a Kajmanské ostrovy. Rozhodly o tom dnes členské země EU. Seznam tak i nadále obsahuje 12 států.

Pravidelně aktualizovaná listina má podle unie přispět k boji se snahou vyhýbat se daňovým povinnostem. Zařazeny jsou na ni země, u kterých má EU pochybnosti ohledně daňové transparentnosti, spravedlivého zdanění či dodržování mezinárodních pravidel namířených proti snižování daňového základu a přesouvání zisku jinam.

Oba karibské státy se na seznamu ocitly poté, co kontrolní orgán Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zhoršil hodnocení jejich daňové transparentnosti. Vedle Anguilly a Barbadosu považuje nyní EU za daňové ráje také Americké Panenské ostrovy, Americkou Samou, Fidži, Guam, Palau, Panamu, Samou, Seychely, Trinidad a Tobago a Vanuatu.

Unie listinu vytvořila v roce 2017 a postupně se na ni dostalo až 15 států. Některé z nich od té doby zlepšily spolupráci v daňové oblasti a byly ze seznamu vyškrtnuty.

Dnes se mezi tyto země zařadily Kajmanské ostrovy, které podle EU v září zreformovaly dosud nevyhovující investiční pravidla. Omán byl pak vyřazen díky tomu, že se připojil k dohodě OECD o spolupráci v daňových otázkách a začal se všemi unijními státy sdílet potřebné informace.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek