Neformální videokonference ministrů vnitra dne 12. března 2021

12.03.2021
Úřad vlády

Neformální zasedání ministrů vnitra pod vedením PT PRES se z důvodů pandemie nemoci covid-19 koná videokonferenčně. Jednání předsedá portugalský ministr vnitra Eduardo Cabrita. Delegaci ČR povede náměstek ministra vnitra J. Kulhánek. Ministři budou v rámci videokonference 1) diskutovat odolnost kritických subjektů, 2) pokračovat v diskusi o novém paktu o migraci a azylu a 3) budou se také zabývat spoluprací EU-Severní Afrika.

1) Odolnost kritických subjektů

Ministři vnitra projednají na veřejném zasedání návrh směrnice na posílení odolnost kritických subjektů poskytujících základní služby v EU. Zaměří se zejména na hlavní překážky provádění stávající směrnice o evropské kritické infrastruktuře, a také o tom, jak nejlépe posílit propojení mezi fyzickým a digitálním zabezpečením.

ČR nesouhlasí s navrhovanou formou právního nástroje, neboť aktivity v oblasti ochrany kritické infrastruktury na evropské úrovni by měly vycházet z přístupu založeného na dobrovolné spolupráci. ČR pokládá zařazení tohoto bodu na Radu JHA za předčasné. Z důvodu pochybností o možném porušení principu proporcionality a subsidiarity, je třeba primárně vyčkat na stanovisko Právní služby Rady.

2) Azyl a migrace

Nejprve portugalské předsednictví hodlá ministry krátce informovat o stavu vyjednávání Paktu o migraci a azylu a pokusí se nastínit další cestu kupředu. Po tomto krátkém bodu by ministři měli diskutovat posílení evropské návratové politiky mimo jiné v návaznosti na nedávno představené Sdělení Komise, které shrnuje závěry hodnocení míry spolupráce při zpětném přebírání osob ze strany třetích zemí podle čl. 25a vízového kodexu.

ČR dlouhodobě podporuje diskusi o zlepšení návratové politiky na úrovni EU vedoucí k jejímu zefektivnění. Z pohledu ČR, vycházejícího z národních zkušeností, je klíčové především cílené zaměření se na posílení spolupráce se třetími zeměmi při navracení a zpětném přebírání osob. Zlepšení procesních postupů v rámci tzv. vnitřní dimenze návratu je důležitým faktorem, avšak bez možnosti osobu reálně navrátit nepovede ke kýženým výsledkům.

3) Spolupráce EU-Severní Afrika

Ministři prodiskutují posílení spolupráce mezi EU a zeměmi severní Afriky na základě návrhu portugalského předsednictví zahájit politický dialog o spravedlnosti a vnitřních věcech se zeměmi v regionu. Dialog by měl zahrnovat komplexní tématajako migrace a správa hranic, civilní ochrana a reakce na humanitární krize, hybridní hrozby a kybernetická bezpečnost, policejní spolupráce. Za modelový příklad pro budoucí spolupráci by dle návrhu předsednictví měly sloužit již existující dialogy se Spojenými státy či státy západního Balkánu.

V současné době ČR očekává konkrétnější vysvětlení portugalského předsednictví, jaké jsou jeho představy o fungování této spolupráce se severní Afrikou. ČR je však otevřená o této iniciativě diskutovat. Úroveň spolupráce je v některých oblastech na velmi nízké úrovni, a proto je důležité mít realističtější očekávání.

4) Různé

V bodě Různé bude PT PRES portugalské předsednictví a Komise informovat o Schengenském hodnocení Chorvatska a Litva poskytne informace o opatřeních přijatých Ruskem proti litevským soudcům a státním zástupcům. Závěrem budou ministři informováni o situaci na hranicích v souvislosti s covid-19 a o plnění doporučení Rady EU o cestování do EU i v rámci EU.

Autor: Vladislav Strnad

Sdílet tento příspěvek