Do Řecka mohou jezdit izraelští turisté s covidovým pasem

24.03.2021
Euroskop.cz, ČTK

Do Řecka mohou začít jezdit izraelští turisté, kteří mají takzvaný covidový pas, na němž se obě země dohodly v únoru. Lidé s osvědčením o očkování proti covidu-19 už nebudou potřebovat negativní testy na koronavirus ani nebudou muset do karantény. Informovala o tom včera řecká a izraelská média. Podobná pravidla mají platit i pro turisty z Evropské unie.

Řecko a Izrael se dohodly na používání takzvaného covidového či zeleného pasu minulý měsíc. V pondělí večer řecký ministr cestovního ruchu Harry Theoharis informoval izraelskou ambasádu v Aténách, že řecká vláda izraelské „covid pasy“ schválila. Podle něj opatření platí ode včerejška.

Až 10 000 turistů týdně

Dohoda předpokládá, že do Řecka může přijet až 10 000 izraelských turistů týdně, dokud nezačne oficiálně turistická sezóna v polovině května.

Takzvané zelené či covidové pasy, na nichž se dohodlo Řecko s Izraelem, jsou potvrzení, že jejich držitel dostal potřebné dávky vakcíny proti covidu-19 či covid před určitou dobou prodělal.

To samé pro naočkované evropské občany

Podle agentur Europa Press a DPA volný příjezd bez testu či bez povinnosti karantény začne platit také pro naočkované turisty ze zemí Evropské unie. Těmto cestovatelům bude stačit ukázat potvrzení, že byli očkování proti covidu-19. Řecko patří k zemím, které vyzvaly k vytvoření společného evropského certifikátu na úrovni Evropské unie.

Izrael, který je světovým lídrem v očkování proti covidu-19, začátkem března zmírnil řadu protiepidemických opatření a některé služby, například kulturní či sportovní, jsou v této zemi přístupné právě jen lidem se zeleným pasem.

Covidové pasy či digitální zelený certifikát plánuje zavést i Evropská unie, která tak chce usnadnit lidem v EU cestování a pomoci strádajícímu turistickému ruchu.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek