Evropská komise: Letošní růst české ekonomiky bude vyšší, příští rok ale zaostane za odhady

12.05.2021
Euroskop, ČTK

Růst české ekonomiky bude po loňském rekordním propadu v letošním roce mírně lepší, než se dosud očekávalo. Počítá s tím dnešní prognóza Evropské komise (EK), podle níž hrubý domácí produkt (HDP) vykáže růst o 3,4 procenta, zatímco předpověď z února uváděla vzestup o 3,2 procenta. Naopak výrazně pomalejší růst očekává komise v Česku v příštím roce, kdy původně předpovídala pět procent. V nové prognóze už počítá s růstem o 4,4 procenta.

Loni česká ekonomika kvůli restrikcím spojeným s pandemií klesla podle dnešních údajů komise o rekordních 5,6 procenta.

„Česko tvrdě zasáhla druhá vlna pandemie,“ uvádí v hodnocení české ekonomiky unijní exekutiva. Oživení by podle komise měla zajistit především domácí a zahraniční poptávka, která díky postupnému uvolňování restrikcí poroste už od druhého čtvrtletí. Podílet by se na něm přitom měly i pokračující vládní podpůrné programy. Ty ale podle komise spolu se snížením daně z příjmu přispějí k rychlému růstu veřejného dluhu vzhledem k HDP.

Česká národní banka (ČNB) naopak minulý týden v nové prognóze zhoršila odhad letošního vývoje ekonomiky z dřívějších 2,2 procenta na 1,2 procenta. Na příští rok pak odhad zlepšila z 3,8 procenta na 4,3 procenta. „Domácí ekonomika je nadále sužována dopady pandemie koronaviru. Vládní uzavírky s malými přestávkami již více než rok omezují velkou část obchodu a služeb, což bude platit i po dílčím květnovém rozvolnění. Vedle uzavírek je hospodářský výkon negativně ovlivňován také výpadky dodávek uvnitř globálních výrobních řetězců, což nepříznivě zasáhlo některá tuzemská průmyslová odvětví,“ uvedla minulý týden v prohlášení bankovní rada.

Ministerstvo financí ve své dubnové prognóze ponechalo odhad letošního růstu ekonomiky na 3,1 procenta. Na příští rok odhaduje především díky oživení soukromé spotřeby zrychlení tempa růstu ekonomiky na 3,7 procenta. Mezinárodní měnový fond (MMF) čeká letos růst české ekonomiky o 4,2 procenta.

Evropská komise předpokládá, že se letos i v příštích dvou letech bude inflace v České republice pohybovat nad unijním průměrem. Letos počítá s průměrnou inflací 2,4 procenta, na příští rok očekává o dvě desetiny bodu méně. Lepší statistiky než průměr unie bude mít Česko v nezaměstnanosti, která sice letos vystoupí na 3,8 procenta, stále však bude o téměř čtyři procentní body pod průměrem zemí unie.

Česká národní banka počítá letos s průměrnou inflací 2,7 procenta a příští rok 2,4 procenta. Ministerstvo financí letos čeká inflaci na 2,5 procentech a příští rok její pokles na 2,3 procenta.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek