Skupiny migrantů trpí hladem v pohraničních lesích mezi Běloruskem a EU

20.08.2021
Euroskop.cz, ČTK

Na pozadí stížností Polska, Lotyšska a Litvy na nárůst nelegální migrace přes pozemní hranice s Běloruskem se objevují zprávy o migrantech, kteří uvázli na mnoho dní v nevyhovujících podmínkách v zalesněném pohraničním prostoru. Na hranici mezi Běloruskem a Polskem je již 11 dní skupina asi 50 běženců z Afghánistánu a Iráku, kteří více než 24 hodin nic nejedli a nepili, napsal včera polský list Gazeta Wyborcza na svém webu. Na podobný případ z bělorusko-lotyšské hranice upozornila ve středu na twitteru stanice Deutsche Welle.

Skupinu na polsko-běloruské hranici poblíž obce Usnarz Górny v Podlaském vojvodství z jedné strany hlídá polská pohraniční stráž a z druhé strany běloruská armáda, které je nechtějí pustit ani do Polska, ani zpět do Běloruska. Skupina je na cestě 25 dní, z toho 11 dní táboří v „zemi nikoho“ na hranicích. Pohraniční stráž místním obyvatelům nedovoluje, aby migrantům dali jídlo nebo spací pytle. Ve skupině jsou také děti.

Polský veřejný ochránce práv Marcin Wioncek vyzval, aby bylo o uprchlíky postaráno. Pohraniční stráž Podlaského vojvodství pověřil, aby objasnila, zda utečenci spadají pod běloruskou, či polskou jurisdikci. Požaduje také zdůvodnění, proč stráž proti skupině podniká kroky, a informace ohledně poskytnutí pomoci včetně zajištění vody nebo tlumočníka.

V podobné situaci se na bělorusko-lotyšské hranici ocitla skupina kurdských rodin z Iráku. Stanice Deutsche Welle zveřejnila na twitteru video, které na místě natočil jeden z běženců. Podle informací stanice strávili Kurdové na hranici týden bez přístřeší nebo přístupu k jídlu. Na videu jsou vidět vyčerpaní lidé, kteří sedí nebo leží na lesní cestě, na pozadí se ozývá dětský pláč. Autor videozáznamu říká, že rodiny jsou tak vyčerpané, že si přejí, aby byly deportovány zpět do Iráku. Skupina podle něj trpí zimou a několik z 11 dětí onemocnělo.

V Litvě, Lotyšsku a Polsku, členských zemí Evropské unie, dramaticky vzrostly počty nelegálně přicházejících migrantů z Běloruska. Litva Bělorusko viní z toho, že migranty z Iráku a dalších států přepravuje do Minsku a poté je posílá přes západní hranici, čímž se prý mstí za unijní sankce. Ty EU uvalila na běloruský režim po loňských prezidentských volbách kvůli násilnému potlačování protivládních protestů a dalším represím.

Autor: Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek