Von der Leyenová přijme v Bruselu šéfy komor českého parlamentu

31.01.2022
Euroskop, ČTK

Jednáním s předsedkyní Evropské komise Ursulou von der Leyenovou zahajují dnes šéfové obou komor českého parlamentu třídenní návštěvu Bruselu. Předsedkyně Poslanecké sněmovny Markéta Pekarová Adamová a předseda Senátu Miloš Vystrčil se během ní setkají také s několika místopředsedy komise či šéfy Evropského parlamentu a Severoatlantické aliance.

V sídle unijní exekutivy dnes budou s von der Leyenovou hovořit mimo jiné o plnění klimatických závazků Evropské unie či respektu k vládě práva a dalším evropským hodnotám. Řeč bude i o dočasném zařazení jádra a plynu mezi ekologické investice, které by již tento týden mohla komise schválit. Čeští politici měli k parametrům návrhu odmítaného částí zemí připomínky, avšak v principu jej podporují.

Po podvečerním setkání s předsedkyní komise čeká na duo vůdčích českých zákonodárců jednání s místopředsedkyní Věrou Jourovou. Jejími klíčovými tématy je boj proti dezinformacím, například v souvislosti s očkováním proti covidu-19, či dodržování principů právního státu, s nímž má podle komise problémy Polsko a Maďarsko.

V dalších dvou dnech čekají české politiky schůzky s novou předsedkyní europarlamentu Robertou Metsolaovou, místopředsedy EK Fransem Timmermansem, Margrethe Vestagerovou a Valdisem Dombrovskisem či šéfem NATO Jensem Stoltenbergem.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek