EU: Konec celních kontrol v Severním Irsku by byl porušením práva

04.02.2022
Euroskop, ČTK

Pokud by se v Severním Irsku skutečně začalo uplatňovat nařízení tamního ministra zemědělství o ukončení celních kontrol potravin dovezených z jiných částí Spojeného království, bylo by to flagrantní porušení mezinárodního práva. Řekla to včera irská eurokomisařka pro finanční služby Mairead McGuinnessová. Ministr Edwin Poots oznámil konec kontrol ve středu s platností od půlnoci. Britská vláda i EU uvedly, že kontroly navzdory tomu i včera pokračují. V reakci na spor včera večer podal demisi první ministr Severního Irska Paul Givan z Demokratické unionistické strany (DUP). Britský ministr pro Severní Irsko Brandon Lewis demisi označil za „zklamání“ a vyzval k okamžitému jmenován nového premiéra.

Celní kontroly zboží, které míří do Severního Irska ze zbytku Spojeného království, se provádí na základě dohody uzavřené v souvislosti s odchodem Británie z Evropské unie. V takzvaném severoirském protokolu se Londýn zavázal, že část britského území bude i po brexitu dál dodržovat pravidla jednotného trhu EU a celní unie. Tím se zabrání vytvoření tvrdé hranice s Irskem jako unijním členským státem, což by mohlo vést k opětovnému rozdmýchání konfliktu, který ve druhé polovině 20. století vedl k občanské válce.

Severoirský ministr zemědělství Poots ale ve středu překvapivě nařídil kontroly ukončit s téměř okamžitou platností. Tvrdí, že má právní analýzy, podle kterých je k takovému kroku oprávněn. Pootsův kolega včera potvrdil, že tato analýza pochází od bývalého generálního prokurátora Severního Irska Johna Larkina, uvedla BBC.

„Dnešním dnem končí to, co považuji za největší privilegium svého života,“ řekl na tiskové konferenci Givan, který byl ve funkci od loňského června. V projevu, který byl podle BBC velmi emotivní, poděkoval své rodině za podporu.

Poots, který v severoirské vládě zastupuje DUP, už čelí kritice od vládního partnera – katolické republikánské strany Sinn Féin. DUP už měsíce vyhrožuje, že kvůli nesouhlasu s celními kontrolami z vlády odejde.

Givanovo odstoupení podle severoirských pravidel o sdílení moci automaticky znamená i odstoupení vicepremiérky za Sinn Féin Michelle O’Neillové. O’Neillová Givanovu demisi označila za „politický oportunismus DUP, který bude mít nedozírné důsledky“.

Britský ministr pro Severní Irsko Lewis demisi vnímá jako „velké zklamání“ a vyzval k okamžitému jmenování nového premiéra. Lewis se chce setkat s čelnými představiteli severoirských stran a irské vlády, aby přispěl k návratu ke stabilní vládě v Severním Irsku, uvedla agentura Reuters.

Ukončení celních kontrol, jak je ve středu avizoval Poots, je podle eurokomisařky McGuinnessové „absolutní porušení mezinárodního práva“. „Je to obrovský problém, protože si musíme vzájemně důvěřovat… Abych to řekla co nejmírněji, vůbec nám to nepomáhá,“ řekla irské stanici RTÉ.

O vývoji v Severním Irsku bude včera mluvit místopředseda Evropské komise (EK) Maroš Šefčovič se šéfkou britské diplomacie Liz Trussovou. „Připomene, že kontroly zboží, které do Severního Irska přichází z Británie, jsou klíčovou součástí protokolu,“ řekl podle agentury Reuters mluvčí EK.

Z vyjádření Londýna a Bruselu vyplývá, že na režimu na severoirských hranicích se navzdory prohlášení ministra Pootse zatím nic nezměnilo. „Předběžné informace od expertů z místa hovoří o tom, že kontroly pokračují,“ řekl mluvčí EK Éric Mamer. Totéž potvrdil i mluvčí britského premiéra Borise Johnsona. „Situaci pečlivě monitorujeme a znovu se ujišťujeme o právním postoji v této věci,“ řekl.

Britská média napětí kolem kontrol dávají do souvislosti s mocenským soupeřením před nadcházejícími volbami regionálního parlamentu, které budou v květnu. DUP dlouhodobě prosazuje jednostranné ukončení kontrol, podle The Times chce takto nalákat voliče. Podle průzkumů totiž hrozí, že ve volbách získá více hlasů Sinn Féin. Rezignace prvního ministra může vést k vládní krizi.

Autor: Euroskop

Sdílet tento příspěvek