NextGenerationEU: Evropská komise získala dalších 5 miliard eur na podporu oživení Evropy

Evropská komise získala dalších 5 miliard eur pro fondy Nástroje Evropské unie na podporu oživení (NextGenerationEU).

NextGenerationEU je dočasný nástroj, který poskytne více než 800 miliard eur na podporu oživení Evropy po koronavirové pandemii a budování ekologičtější, digitálnější a odolnější Evropy.

Díky třicetiletému dluhopisu, který je splatný 6. července 2051 a byl realizován jako navýšení stávajícího dluhopisu EU, dosáhne celkové financování získané v rámci programu 78,5 miliardy euro. Dluhopis byl téměř třináctkrát nadobjednán, takže celková kniha objednávek dosáhla 64,1 miliardy euro. Tato silná poptávka umožnila Komisi umístit dluhopis za velmi dobrých cenových podmínek, což znamená, že investoři mají důvěru v program NextGenerationEU.

Komisař pro rozpočet a správu Johannes Hahn k tomu uvedl: „Dnešní transakce odráží sílu EU jako emitenta. Realizovali jsme referenční transakci za výhodných podmínek, což je skvělý výsledek. To Komisi umožní nadále podporovat členské státy v jejich úsilí o zmírnění dopadu pandemie a obnovu jejich hospodářství při zohlednění digitalizace a udržitelnosti.“

S využitím finančních prostředků, které již byly získány v rámci nástroje NextGenerationEU, financovala Komise řadě členských států platby z Nástroje pro oživení a odolnost ve výši přibližně 67 miliard euro. Od konce prosince 2021 bylo dále přiděleno více než 7 miliard euro na podporu dalších programů EU, které jsou klíčové pro úspěšné provedení digitální a ekologické transformace v Evropě.

Komise má v úmyslu provést mezi březnem a červnem 2022 další čtyři syndikované transakce. Syndikované transakce budou doplněny dalšími měsíčními aukcemi dluhopisů EU. Krátkodobé financování bude rovněž nadále navyšováno ve dvou aukcích pokladničních poukázek EU měsíčně, což Komisi poskytne větší flexibilitu, aby uspokojila své platební potřeby. 

Autor: David Březina

 

Sdílet tento příspěvek