Prezidenti Polska a Litvy letí za Zelenským, Le Drian bude jednat v Berlíně

Polský prezident Andrzej Duda a jeho litevský protějšek Gitanas Nauséda se dnes v Kyjevě sejdou se svým ukrajinským protějškem Volodymyrem Zelenským. Podpoří ho poté, co Rusko uznalo nezávislost dvou separatistických republik na východě Ukrajiny a poslalo tam své vojáky.

O krizi kolem Ukrajiny se dnes budou radit také francouzský ministr zahraničí Jean-Yves Le Drian a jeho německá kolegyně Annalena Baerbocková. Šéf francouzské diplomacie se také výjimečně zúčastní zasedání německé spolkové vlády.

Západní země uznání samostatnosti Doněcké a Luhanské republiky a vyslání ruských vojsk na tato území označily za porušení mezinárodního práva a ukrajinské svrchovanosti a zavádějí proti Rusku nové sankce, které se vztahují například na ruské oligarchy nebo banky. Americký prezident Joe Biden v úterý řekl, že nejnovější počínání Ruska představuje začátek invaze na Ukrajinu. Podle generálního tajemníka NATO Jense Stoltenberga Moskva přešla od skrytých pokusů o destabilizaci Ukrajiny k otevřeným vojenským akcím.

Zdroj: Euroskop.cz, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek