Česká pomoc Ukrajině

Do pomoci na Ukrajině se hromadně zapojili i Češi a české neziskové organizace, skrze které čeští občani posílají na Ukrajinu humanitární pomoc, či peníze v podobě sbírek.

Podle aktuálních údajů OSN je nynější humanitární krizí na Ukrajině zasaženo přes 18 milionů lidí. Mnoho z nich volí cestu ze země, a to především do sousedního Polska, Slovenska, anebo dále do ČR. Během prvních sedm dní konfliktu uteklo z Ukrajiny přes milion lidí a odhady OSN hovoří až o 4 milionech lidí, což by znamenalo jednu z největších uprchlických vln v Evropě od konce druhé světové války.

Členské státy EU projevily obrovskou vlnu solidarity a v rámci ČR tomu není jinak. V současné chvíli Češi vybrali již více než miliardu korun v rámci sbírek na podporu Ukrajiny a jejich obyvatel. Zároveň však pomáhají i v rámci materiálních sbírek, které z ČR vozí jak jednotlivci, tak vlaky, které vezou na Ukrajinu humanitární pomoc a zpátky vezou uprchlíky do ČR.

Pokud se i vy chystáte pomoci Ukrajině, doporučujeme navštívit webové stránky organizace Člověk v tísni. Zároveň zde naleznete všechny potřebné informace pohromadě, a to jak pro české občany na Ukrajině, dobrovolníky, ukrajinské občany, tak i pro poradenské služby. Češi a česká města a instituce zároveň nabídli ubytování, ať již u sebe doma, anebo v hotelech a ubytovnách.

Důležité sdělení, v této chvíli není vhodné vyrážet na hranice Ukrajiny na vlastní pěst. Pokud se chcete zapojit, je lepší zvolit některou z neziskových organizací, anebo si přímo domluvit kontakt. Aktivní zde je i skupina Drive for refugees.

Sdílet tento příspěvek