Summit EU probere možnosti dalšího zadlužování kvůli válce na Ukrajině

Vliv války na Ukrajině na zvažovanou reformu společných fiskálních pravidel Evropské unie bude hlavním tématem dnešního druhého dne neformálního jednání prezidentů a premiérů členských zemí. Bavit se budou o tom, zda se kvůli očekávanému posilování armád, odchodu od ruského plynu a dopadu protiruských sankcí společně zadlužit jako v případě krize způsobené covidem-19.

Nová podoba rozpočtových a dluhových pravidel, jejichž platnost EU předloni pozastavila kvůli pandemii, měla být původně dominantním tématem celého summitu. Francouzský prezident Emmanuel Macron zamýšlel jako hostitel vrcholné schůzky ve versailleském zámku přesvědčovat oponující kolegy o nutnosti částečně uvolnit mantinely vymezující výši rozpočtového deficitu a veřejného dluhu. Nyní se ale hlavní diskuse povedou o tom, zda má Evropská komise na nové výdaje použít novou půjčku, nebo přerozdělit část z vůbec prvního společného dluhu. Tím země EU naplnily fond obnovy o objemu zhruba 800 miliard eur (přes 20,5 bilionu korun), který má sloužit pro podporu ekonomik stižených pandemickou krizí.

Lídři by v závěrečném prohlášení měli zdůraznit, že fiskální pravidla mají brát ohled na novou geopolitickou situaci. Chtějí také podpořit větší využívání veřejných peněz k získávání soukromých investic do inovativních projektů. Na konkrétních parametrech nových pravidel či možnostech dalšího zadlužování se však shoda neočekává.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK, Fotobanka ČTK

Sdílet tento příspěvek