Úřad vlády uspořádal kulaté stoly k přípravě Národní programu reforem ČR 2022

Ve dnech 29. a 30. března 2022 uspořádal Úřad vlády kulaté stoly k přípravě Národního programu reforem (NPR) 2022. NPR je každoročně připravovaným dokumentem popisujícím opatření, která vláda plánuje uskutečnit v nadcházejícím roce. Jedná se o klíčový dokument připravovaný v rámci tzv. evropského semestru, každoročního cyklu koordinace hospodářských politik EU. NPR reflektuje aktuální hospodářské a sociální výzvy a zveřejňované dokumenty Evropské komise (EK), zejména Roční analýzu udržitelného růstu (Annual Sustainable Growth Survey).

Aktuální výzvy v souvislosti se situací na Ukrajině

V letošním roce byl NPR připravován zejména ve spojitosti s prováděním  Národního plánu obnovy (NPO) a hospodářskými a sociálními důsledky uprchlické krize coby dopadů války na Ukrajině. Jednání zahájil náměstek ministra pro evropské záležitosti Marek Havrda, který účastníky informoval o aktuální situaci a výzvách pro ČR v souvislosti s příchodem uprchlíků z Ukrajiny. Uvedl, že během jednoho měsíce došlo k výraznému navýšení populace v ČR a že je třeba na tuto situaci efektivně reagovat. V souvislosti s přípravou NPR tak byla projednávána i opatření v oblasti sociálních služeb, energetiky či zaměstnanosti.

V rámci diskuze byla zdůrazněna také nutnost zaměřit se na všechny znevýhodněné společenské skupiny a transformovat tyto výzvy v nové příležitosti pro ČR. Prezentovány byly v této souvislosti možnosti podpory v oblastech bydlení či rekvalifikace, vybavení vzdělávacích center či biodiverzity a cirkulární ekonomiky. Diskutována byla také například problematika vzdělávání či podpory dětských skupin.

Realizace Národního plánu obnovy a možnosti technické podpory reforem

Účastníci kulatých stolů byli současně obeznámeni s pokroky v oblasti realizace jednotlivých opatření NPO. Na základě NPO může ČR čerpat podporu z Nástroje pro oživení a odolnost (Recovery and Resilience Facility, RRF). Doposud ČR obdržela z RRF 915 milionů EUR coby předběžné financování.

V souvislosti s podporou realizace NPO byl v rámci kulatých stolů představen i Nástroj pro technickou podporu (Technical Support Instrument, TSI). Jedná se o přímo řízený program EK poskytující technickou asistenci při přípravě a realizaci reforem. V rámci poslední řádné výzvy nástroje TSI předložila ČR několik projektových žádostí právě za účelem podpory realizace NPO. V souvislosti s aktuální situací na Ukrajině pak EK vyhlásila mimořádnou výzvu za účelem omezení závislosti na importu fosilních paliv z Ruska a integrace osob ze třetích zemí.

Zapojení hospodářských a sociálních partnerů při přípravě NPR

Kulaté stoly k přípravě NPR tradičně probíhají velmi inkluzivně se zapojením hospodářských a sociálních partnerů, zástupců Parlamentu ČR, krajů a obcí a dalších relevantních aktérů, kteří mají možnost se k projednávanému NPR ČR 2022 vyjádřit. Po zapracování připomínek bude finální verze NPR předložena ke schválení Výboru pro EU na vládní úrovni a následně zaslána EK.

Inkluzivní charakter přípravy NPR dává příležitost zohlednit veškeré problematické aspekty, kterým ČR čelí a současně zajistit, aby žádná skupina nezůstala při definování národních priorit opomenuta.

Autor: Tomáš Nalejvač, Úřad vlády

Sdílet tento příspěvek