Přehled evropských vesmírných aktivit za květen 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropského vesmírného výzkumu za měsíc květen.

Výzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmický výzkum za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti. Centrem těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA).

Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura (ESA) – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 evropských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko a Švýcarsko. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

23.5.2022

S využitím informací z družicové mise agentury ESA Swarm objevili vědci zcela nový typ magnetické vlny, která se každých sedm let přežene přes nejvzdálenější část vnějšího jádra Země. Toto zjištění bylo 23. května představeno v rámci konference ESA Living Planet Symposium pořádané v německém Bonnu.

Mise Swarm sestává ze tří identických satelitů, které od roku 2013 mapují magnetické pole vytvářené zemským jádrem, stejně jako další signály, které pocházejí ze zemské kůry, oceánů, ionosféry a magnetosféry. Výsledkem tohoto měření je digitální 3D mapa, která znázorňuje magnetické pole kolem Země i jeho změny v čase.

Vizualizace konstelace družic Swarm. Zdroj: ESA/ATG Medialab.

18.5.2022

Během 52. zasedání Rady pro bezpečnostní akreditaci agentury EUSPA byl jejím novým předsedou zástupci členských států zvolen Philippe Bertrand, koordinátor DGA pro evropské záležitosti. Philippe Bertrand má rozsáhlé zkušenosti s činnostmi souvisejícími s vesmírem a konkrétněji s družicovou navigací. Zastával několik manažerských funkcí ve veřejném sektoru, konkrétně ve francouzských ozbrojených silách, úřadu francouzského premiéra a Evropské komisi.

12.5.2022

Agentura EUSPA oslavila první narozeniny v rozšířené podobě. EUSPA vznikla transformací Agentury pro evropský globální navigační družicový systém, známé také jako agentura GSA, která od roku 2012 sídlí v Praze. Kromě řízení navigačního systému Galileo a dalších programů, které měla již dříve na starosti, rozšířená agentura EUSPA sdružuje řízení vesmírného programu EU. V brzké době se vesmírný program EU navíc rozšíří o službu GOVSATCOM, uživatelsky zaměřený program navržený tak, aby splnil jedinečné požadavky vládních aplikací, včetně těch, které se používají pro krizové řízení, dohled a řízení klíčových infrastruktur.

6.5.2022

Posádka mise Crew–3 úspěšně přistála na Zemi. Astronaut Evropské vesmírné agentury Matthias Maurer a jeho tři kolegové z agentury NASA Kayla Barron, Raja Chari a Thomas Marshburn přistáli dne 6. května v 0:43 středoevropského času v Mexickém zálivu poblíž Floridy. Posádka strávila ve vesmíru celkem 177 dní, z toho 175 dní na Mezinárodní vesmírné stanici.

Na Zemi astronauty přepravila kapsle Dragon Endurance společnosti SpaceX, která dopadla s pomocí padáků do oceánu, kde ji poté lodě od SpaceX dopravily na břeh. Kromě astronautů přepravila kapsle Endurance z Mezinárodní vesmírné stanice zhruba 250 kg nákladu, včetně výzkumných vzorků. Kromě provádění běžné údržby stanice se astronauti podíleli také na stovkách vědeckých experimentů a technologických demonstrací.

Astronauti mise Crew-3. Zdroj: SpaceX.

5.5. 2022

Evropský autonomní globální družicový polohový systém Galileo byl posílen o družici Nikolina, která dne 5. května definitivně zahájila poskytování služeb.

Na oběžnou dráhu byla družice Nikolina vynesena 5. prosince 2021 v rámci jedenácté mise Galileo (L11) společně s družicí Shriya, která v současné době dokončuje testování na oběžné dráze a poté se připojí k operační konstelaci.

Vizualizace družice Nikolina. Zdroj: EUSPA

Autorka: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: Euroskop.cz, EUSPA, ESA, NASA

Sdílet tento příspěvek