Vláda bulharského premiéra Petkova čelí hlasování o nedůvěře

Bulharský parlament bude dnes hlasovat o nedůvěře vládě premiéra Kirila Petkova. Pravděpodobnost, že reformní kabinet proevropského centristy padne, je vysoká. V době rostoucí inflace, války na Ukrajině i diplomatických jednání o odblokování vstupních rozhovorů Evropské unie se Severní Makedonií tak Bulharsku hrozí pokračování politické krize, která loni vedla hned k dvojím předčasným volbám.

Bulharskou vládní koalici začátkem června opustil jeden ze čtyř jejích členů, populistické uskupení Je takový národ (ITN) baviče Slaviho Trifonova. Důvodem podle Trifonova byly neshody v různých tématech, od protikorupčních opatření až po přístup k možnému stažení veta, které Sofia uplatňuje vůči zahájení rozhovorů Skopje o členství v EU.

Slib vymýtit korupci

Petkovova vláda nastoupila teprve loni v prosinci s příslibem vymýcení korupce a po zahájení invaze na Ukrajinu zaujala na poměry balkánské země nebývale tvrdou pozici vůči Rusku. Své odhodlání bojovat proti úplatkářství v nejvyšších patrech politiky demonstrovala zatčením expremiéra Bojka Borisova, kterého však kvůli procedurálním pochybením nařídil soud propustit.

Na Západě vzdělaný Petkov se ocitl pod mezinárodním tlakem, aby bulharské veto vůči Severní Makedonii stáhl. To však většina politických stran v Bulharsku za současných podmínek odmítá a jakékoliv potenciální ústupky v této věci označuje za zradu.

Šest poslanců

V Bulharsku se v loňském roce uskutečnily jedny řádné a dvoje předčasné parlamentní volby, neboť patová situace dlouho nedávala možnost sestavit jakoukoli vládu. Až po listopadovém hlasování, které vyhrála Petkovova liberálně protikorupční strana Pokračujeme ve změně (PP), se na koalici dohodly čtyři programově místy značně odlišné subjekty.

V rozdrobené sněmovně měla Petkovova koalice 134 z 240 křesel, po odchodu ITN z koalice však disponuje už jen 109 hlasy. Premiér se nemůže spolehnout na pomoc žádné z opozičních stran a aby zabránil pádu svého kabinetu, musí získat podporu hlasy nejméně 12 zákonodárců z ITN či jiných stran. Podle bulharských médií mu k většině chybí šest poslanců. Minulý týden vláda prohrála „testovací“ hlasování, když byl hlasy opozice a ITN odvolán předseda parlamentu za PP Nikola Minčev.

Zdroj: Euroskop.cz, ČTK

Sdílet tento příspěvek