Přehled evropských vesmírných aktivit za říjen 2022

Přinášíme vám přehled nejzajímavějších událostí z oblasti evropského vesmírného výzkumu za měsíc říjen. Výzkum vesmíru a vývoj nových kosmických technologií nabývá v současné době stále většího významu. Evropská unie proto považuje kosmický výzkum za důležité téma a vynakládá velké úsilí na zdokonalování svých kapacit v této oblasti. Centrem těchto snah je Praha, kde sídlí Agentura EU pro vesmírný program (EUSPA). Spolu s agenturou EUSPA zajišťuje provoz evropských vesmírných programů Evropská kosmická agentura (ESA) – mezinárodní organizace, která sdružuje 22 evropských států včetně Česka a funguje na mezivládním principu. Její součástí jsou i nečlenské státy EU Norsko a Švýcarsko. Agentura provozuje kosmodrom v Kourou ve Francouzské Guyaně, odkud startují evropské rakety na oběžnou dráhu.

28. 10. 2022

V rámci programu Mars Sample Return agentury NASA a ESA vybrali vědci první vzorky hornin z povrchu Marsu určené k transportu na Zemi. Program se skládá z několika misí, jejichž cílem je sběr vzorků z povrchu rudé planety a jejich následné zkoumání na Zemi. Sběr vzorků na Marsu provádí vozítko Perseverance, které od svého přistání v kráteru Jezero v roce 2021 prozkoumalo více než 13 kilometrů povrchu planety.

20. 10. 2022

Astronomové zkoumající raný vesmír učinili pomocí vesmírného teleskopu Jamese Webba, který vznikl v rámci mezinárodní spolupráce agentury NASA, agentury ESA a Kanadské vesmírné agentury, překvapivý objev. Spektroskopické schopnosti Webbova dalekohledu v kombinaci s jeho infračervenou citlivostí odhalily kupu masivních galaxií v procesu formování kolem extrémně červeného kvasaru. Tento objev má potenciál rozšířit naše znalosti o tom, jak se galaxie v raném vesmíru spojovaly do vesmírné sítě, kterou vidíme dnes.

Kvasary jsou neobvykle jasná jádra mladých galaxií, kterým dodává energii mohutná černá díra. Objekt sledovaný teleskopem Jamese Webba je tzv. „extrémně červený“ kvasar, který existoval ve velmi raném vesmíru před 11,5 miliardami let a představuje jedno z nejsilnějších známých galaktických jader, která byla pozorována v tak extrémní vzdálenosti.

19. 10. 2022

Vesmírný dalekohled Jamese Webba zachytil na velmi detailním snímku ikonický objekt – tzv. Pilíře stvoření – oblast, kde se v hustých oblacích plynu a prachu formují nové hvězdy. Trojrozměrné pilíře vypadají jako majestátní skalní útvary, ale ve skutečnosti jsou tvořeny chladným mezihvězdným plynem a prachem. Když se v těchto pilířích plynu a prachu vytvoří uzly s dostatečnou hmotností, začnou se hroutit pod vlastní gravitací, pomalu se zahřívají a nakonec vytvoří nové hvězdy. Tyto nově vzniklé protohvězdy jsou na snímku z kamery NIRCam (Near-Infrared Camera) Webbova teleskopu mimořádně dobře vidět.

Pilíře stvoření nasnímané kamerou NIRCam teleskopu Jamese Webba. Zdroj: NASA, ESA, CSA, STScI; J. DePasquale, A. Koekemoer, A. Pagan (STScI).

15. 10. 2022

Dne 15. října byla vypuštěna první družice postavená v rámci programu agentury ESA Eurostar Neo. Družice nazvaná Eutelsat Hotbird 13F byla vyvinuta a postavena výrobcem družic Airbus pro francouzského satelitního operátora Eutelsat. Je založena na platformě telekomunikačních družic Eurostar Neo, vyvinuté v rámci partnerského projektu agentury ESA se společností Airbus, jehož cílem je podpořit inovace a konkurenceschopnost v evropském kosmickém průmyslu.

Družice byla vypuštěna raketou Falcon 9 spolemčosti Space-X z mysu Canaveral v USA v 01:22 místního času (06:22 SELČ). Družice je jednou z identického páru, z nichž druhá – Eutelsat Hotbird 13G – byla vypuštěna 3. listopadu 2022. Družice by měly přenášet přes 1 000 televizních kanálů do více než 135 milionů televizních přijímačů.

14. 10. 2022

Astronautka agentury ESA Samantha Cristoforetti se vrátila na Zemi spolu s astronauty NASA Kjellem Lindgrenem, Bobem Hinesem a Jessicou Watkinsovou, čímž skončila její druhá mise na Mezinárodní vesmírné stanici s názvem Minerva.

Samantha Cristoforetti a její kolegové, společně známí jako Crew-4, se vrátili na palubě kosmické lodi Crew Dragon Freedom společnosti SpaceX, která se od stanice autonomně odpojila 14. října 2022 v 18:05 SELČ a ve 22:55 SELČ přistála v Atlantském oceánu u pobřeží Floridy. Na Mezinárodní vesmírné stanici strávila posádka Crew-4 více než 170 dní.

Přistání kosmické lodi Crew Dragon Freedom v Atlantském oceánu u pobřeží Floridy. Zdroj: NASA/Bill Ingalls.

13. 10. 2022

Slovensko se stalo přidruženým členským státem agentury ESA, čímž se rozšiřují jeho možnosti spolupráce v oblasti evropské kosmonautiky a vesmírného výzkumu. Přidružené členství Slovenska vstoupilo 13. října 2022 v platnost na počáteční dobu sedmi let.

3. – 6. 10. 2022

Ve dnech 3. – 6. října 2022 proběhl v Praze EU Space Week, událost, která přivítala více než 3000 návštěvníků a 150 přednášejících. EU Space Week organizuje Evropská komise ve spolupráci s agenturou EUSPA, ministerstvem dopravy a hlavním městem Praha a jeho hlavním cílem je představit současný stav a budoucí rozvoj družicových systémů Galileo, EGNOS a Copernicus.

V průběhu letošního ročníků EU Space Week byly v pražských Holešovicích k vidění ukázky technologií, které unijní družicové systémy využívají. Uskutečnila se také řada doprovodných akcí a představení příležitostí pro rozvoj vlastních nápadů na kosmické aplikace a možnosti získání podpory pro jejich překlopení do praxe.

Autor: Kristina Hubáčková, Euroskop.cz

Zdroj: ESA, EUSPA, NASA, Unsplash

Sdílet tento příspěvek