Komise zahájila cyklus evropského semestru

Komise dnes zahájila cyklus evropského semestru pro koordinaci hospodářských politik 2023. Balíček vychází z hospodářské prognózy z podzimu 2022, z níž vyplývá, že po silném prvním pololetí nyní ekonomika EU vstoupila do mnohem náročnější fáze. V důsledku ruské invaze na Ukrajinu čelí EU četným a složitým výzvám. Historicky vysoké ceny energií, vysoká míra inflace, výpadky dodávek, zvýšená míra zadlužení a rostoucí výpůjční náklady ovlivňují podnikatelskou činnost a snižují kupní sílu domácností.

„Evropa dnes kvůli ruské agresivní válce proti Ukrajině čelí závažným hospodářským a sociálním výzvám. Jak jasně uvádíme v dnešním evropském semestru, je nezbytné koordinovat politiky v celé EU, abychom dokázali lépe překonat bezprostřední obtíže a posílili naše dlouhodobé hospodářské vyhlídky. Naše priority jsou zřejmé: zajistit cenově dostupné dodávky energie a chránit zranitelné domácnosti a podniky před vysokými cenami energie. Naše budoucí prosperita závisí na stimulaci inovací a vytváření konkurenceschopných podniků s vysoce kvalifikovanými pracovníky, které potřebujeme pro zelenou a digitální budoucnost,“ řekl k představovanému souboru opatření výkonný místopředseda Komise pro hospodářství ve prospěch lidí Valdis Dombrovskis.

„Při snaze bojovat proti inflaci musíme zajistit, aby fiskální politika nebyla v rozporu s politikou měnovou, a proto bychom se měli vyhnout rozsáhlým fiskálním stimulačním opatřením. Členské státy by měly plně využívat financování z Nástroje pro oživení a odolnost a plánu REPowerEU k uskutečnění významných investic a zároveň provádět strukturální reformy,“ dodal.

Evropský semestr funguje již více než dekádu

Evropský semestr poskytuje rámec pro koordinaci hospodářských politik a politik zaměstnanosti členských států. Od svého zahájení v roce 2011 se stal zavedeným fórem pro diskusi o výzvách, jimž členské státy EU čelí v oblasti fiskální a hospodářské politiky a politiky zaměstnanosti, v rámci společného ročního harmonogramu. Tuto úlohu hraje i ve fázi oživení a při napomáhání ekologické a digitální transformaci.

Čtyřmi prioritami v rámci evropského semestru jsou nadále podpora environmentální udržitelnosti, produktivita, spravedlnost a makroekonomická stabilita, a to s cílem rozvíjet konkurenceschopnou udržitelnost.

Nástroj pro oživení a odolnost s rozpočtem ve výši 723,8 miliardy eur ve formě grantů a půjček nadále poskytuje stabilní tok investic do evropských podniků, infrastruktury i dovedností a podporuje ambiciózní reformní program do roku 2026. K dnešnímu dni odsouhlasila Komise 26 národních plánů pro oživení a odolnost, přičemž všechny tyto plány schválila i Rada. Platby vyplacené v rámci nástroje momentálně dosahují více než 135 miliard eur.

Plán EU na rychlé ukončení závislosti Unie na ruských fosilních palivech REPowerEU zmobilizuje další zdroje, které prostřednictvím cílených investic a reforem zvýší odolnost energetických systémů EU a budou bránit energetické chudobě.

Celý balík opatření si můžete přečíst ZDE.

Více o evropském semestru naleznete na stránkách Komise.

Zdroj: Euroskop, Evropská komise

Foto: Tisková konference po jednání Komise. Zdroj: Komise

Sdílet tento příspěvek