Jednání k reformě správy ekonomických záležitostí EU a budoucnosti evropského semestru

V pátek 15. března 2024 proběhlo na Úřadu vlády jednání o budoucnosti koordinace hospodářských politik EU, tzv. evropského semestru. Jednání proběhlo v kontextu změn souvisejících s reformou správy ekonomických záležitostí EU (Economic Governance Review), jejíž cílem je zajištění zdravých a udržitelných veřejných financí a podpora udržitelného a inkluzivního růstu členských států EU.

Novinky v souvislosti s reformou správy ekonomických záležitostí EU představil na mezirezortním jednání vrchní ředitel Sekce pro evropské záležitosti Úřadu vlády Štěpán Černý a vrchní ředitel Sekce Hospodářské strategie a politiky Ministerstva financí David Prušvic.

Účastníci jednání byli informováni, že v návaznosti na reformu správy ekonomických záležitostí EU dojde k nahrazení doposud připravovaných dokumentů v rámci evropského semestru, Národního programu reforem a Konvergenčního programu, tzv. střednědobým fiskálně-strukturálním plánem. Tyto fiskálně-strukturální plány by měly poskytovat informace o prognózách a předpokladech klíčových makroekonomických proměnných (např. projekce potenciálního růstu HDP či vývoji úrokové sazby).

Plány by dále měly obsahovat věrohodný scénář skutečného růstu HDP či informace o klíčových reformách a investicích na období od 4 do 7 let. Plány mají zároveň v sobě zahrnovat i popis realizace těchto reforem a investic, reagujících na výzvy identifikované v rámci evropského semestru a společné priority EU. Každoročně pak budou členské státy předkládat zprávu o pokroku v implementaci těchto plánů a to nejpozději do 30. dubna.

Navzdory této reformě však ještě v letošním roce probíhá naposled příprava Národního programu reforem ČR 2024 (stejně jako Konvergenčního programu). V tomto směru tedy bude letošní cyklus koordinace hospodářských politik zahrnovat současně přípravu posledního NPR i tohoto nového střednědobého fiskálně-strukturálního plánu. V souvislosti s přípravou posledního NPR pak Úřad vlády zorganizoval kulatý stůl, na kterém byly kromě informací o plnění Národního plánu obnovy či diskuse o národních prioritách pro další období prezentovány i tyto změny v rámci evropského semestru.

Autor: Tomáš Nalejvač, Úřad vlády ČR

Sdílet tento příspěvek