Evropská unie dlouhodobě pečuje o udržitelný rozvoj

Nejen členské státy Evropské unie, ale i samotné evropské instituce jsou dohromady největším světovým poskytovatelem rozvojové pomoci. V rámci podpory plnění cílů OSN v oblasti udržitelného rozvoje poskytuje EU finanční prostředky na pět aspektů udržitelného rozvoje:

  • Mír: cílem je vytvoření mírumilovné, spravedlivé a inkluzivní společnosti;
  • Lidé: v rámci tohoto aspektu se klade důraz na vymýcení chudoby a hladu ve všech podobách a zajištění důstojnosti a rovnosti;
  • Planeta Země: prioritou je ochrana budoucích generací před zničením životního prostředí a vyčerpáním zdrojů;
  • Prosperita: cílem je život v prosperitě a zároveň v souladu s přírodou;
  • Partnerství: v tomto případě je důležitá realizace rozvojových aktivit prostřednictvím globálního partnerství.

Na základě politického programu předsedkyně Evropské komise Ursuly von der Leyen jsou cíle udržitelného rozvoje začleněny do všech návrhů, politických opatření a strategií Komise. Všech 17 cílů udržitelného rozvoje je obsaženo v jednom či více ze šesti hlavních cílů oznámených v prioritách Komise.

Téma udržitelnosti rezonuje i v České republice

V souvislosti s českým předsednictvím v Radě EU ve druhé polovině roku 2022 vznikla s pomocí Českých center výstava Laboratoř budoucnosti. Jádro projektu tvoří netradiční instalace nazvaná ECO?, která představuje ukázky ekologických produktů s jejich příběhem. Výstavu je do konce května tohoto roku možné navštívit na Slezkoostravském hradě v Ostravě, anebo ve virtuální podobě. Výstava je v Ostravě součástí měsíce udržitelné módy ReFashion, který poukazuje na negativní dopady oděvního průmyslu.

Měsíc udržitelnosti v Ostravě. Autor: David Březina, Eurocentrum Ostrava

Jedním z cílů interaktivní výstavy je i navázat na debatu, co je vlastně udržitelné a do jaké míry se jedná o tzv. greenwashing. Výstava se také snaží poskytnout kritický pohled na téma udržitelnosti a informovat o reálných dopadech spotřeby. V této souvislosti bude každý prezentovaný produkt doprovázen komplexním zhodnocením ze strany specialistů Vysoké školy chemicko-technologické v Praze.

Autor: David Březina, Eurocentrum Ostrava

Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek