TikTok v EU pozastaví program odměn u své aplikace TikTok Lite

Čínská sociální síť pro sdílení krátkých videí TikTok pozastaví v Evropské unii program odměn u své aplikace TikTok Lite. Firma o tom dnes informovala na síti X. V mezičase se provozovatel sociální sítě soustředí na připomínky od Bruselu, který si všímá dopadů aplikace na děti. Evropská komise se na základě unijního nařízení o jednotném trhu digitálních služeb (DSA) snaží přimět velké internetové společnosti, aby se více zabývaly nelegálním a škodlivým obsahem na svých platformách.

Evropská komise v pondělí zahájila se sítí TikTok, která spadá pod společnost Bytedance, řízení kvůli systému úkolů a odměn, kterým se aplikace TikTok Lite snaží podporovat své používání. Uživatelé v rámci tohoto systému dostávají body za plnění určitých úkolů, například sledování videí či zvaní přátel. Komise se obává, že systém byl spuštěn bez předchozího pečlivého posouzení a minimalizace rizik, a to zejména pokud jde o závislost uživatelů. Domnívá se, že „existuje riziko vážného poškození duševního zdraví uživatelů“.

V úterý TikTok předal Evropské komisi (EK) požadovanou zprávu o rizicích spojených s novou aplikací TikTok Lite. Síť měla do dneška stanovenou lhůtu, aby se s potenciálně návykovou povahu programu vypořádala, jinak jí hrozilo, že aplikaci pozastaví unijní regulátor.

„TikTok se vždy snaží konstruktivně jednat s Evropskou komisí a dalšími regulačními orgány. Proto dobrovolně pozastavujeme funkce odměn v TikTok Lite, dokud nevyřešíme vznesené připomínky,“ uvedla společnost na X.

„Řízení proti společnosti TikTok týkající se rizika návykovosti platformy pokračují, a to včetně vyšetřování, jehož cílem je zjistit, zda spuštění aplikace TikTok Lite proběhlo v souladu s DSA,“ uvedl v prohlášení eurokomisař pro vnitřní trh Thierry Breton. „Naše děti nejsou pokusnými králíky sociálních médií,“ dodal.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek