Počet pokusů o ilegální přechod hranic EU letos zatím vzrostl o 26 procent

Evropská pohraniční agentura Frontex v letošním prvním čtvrtletí zaznamenala 54.000 případů pokusů o nelegální přechod vnějších hranic Evropské unie, což je o 26 procent více než v tom samém období před rokem. Nejfrekventovanější cesta pro migranty vede přes střední Středomoří a západní Balkán.

Ve středním Středomoří pohraničníci od ledna do konce března evidují 27.651 případů pokusu o nelegální přechod hranic, což je oproti loňsku dokonce více než trojnásobek. Za samotný březen to bylo v meziročním srovnání devětkrát více. Podle Frontexu organizované skupiny převáděčů využívají lepšího počasí a politické nestability v některých zemích a pokoušejí se přes moře z Tuniska a Libye propašovat co nejvíce lidí. Touto cestou se nejčastěji pokoušeli dostat do EU lidé z Pobřeží slonoviny, Guineje a Pákistánu.

Naopak na cestě vedoucí přes západní Balkán bylo pokusů o ilegální překročení hranice oproti loňskému prvním čtvrtletí o 22 procent méně, necelých 14.900. Tento pokles lze připsat změně ve vízové politice v některých zemích v regionu a posílení hraničních kontrol v Maďarsku, uvádí Frontex. Policie v této oblasti nejčastěji zadržela migranty ze Sýrie, Afghánistánu, Turecka a Pákistánu.

Na francouzské i britské straně Lamanšského průlivu zaznamenaly úřady za letošní první čtvrtletí asi 7420 případů pokusů o ilegální přechod hranice, tedy o 15 procent méně než před rokem. Tento přechodný stav souvisí s nepříznivými podmínkami na moři.

Zdroj: ČTK, Euroskop.cz

Sdílet tento příspěvek