Ministři a ministryně životního prostředí diskutovali o zelené tranzici se zástupci podniků na neformálním zasedání ve Stockholmu

Během 18. a 19. dubna, úterý a středy, proběhlo neformální zasedání ministrů a ministryň pro životní prostředí ve Stockholmu pod taktovkou švédského předsednictví Rady EU. Zasedání poskytlo platformu pro sdílení zkušeností v oblasti zelené tranzice mezi jednotlivými členskými státy, a zároveň se zástupci podnikatelské sféry. Hlavním bodem setkání byla právě zelená tranzice a zapojení soukromého sektoru do ochrany biodiverzity, cirkulární ekonomiky a obnovy přírody. Ministři také jednali o investicích, udržitelnosti a inovacích. Českou delegaci vedl ministr životního prostředí Petr Hladík, doprovázený zástupcem českého podniku Stabilplastik. Jedná se o výrobce znovu recyklovatelných palet z plastového odpadu.

Co se týče české ekonomiky a její proměny na moderní a nezatěžující životní prostředí, je očekáván nárůst investic zejména v oblasti stavebnictví či automobilového průmyslu. Konkrétně se jedná například o investice na renovace a stavby nových budov, výstavbu nových kapacit obnovitelných zdrojů nebo výrobu udržitelných baterií do aut. Česko se navíc bude soustředit na odpadové hospodářství, tedy podporu recyklace materiálů. Toho může dosáhnout například prostřednictvím využití chemické recyklace, daňového zvýhodnění výrobků z recyklovaných materiálů nebo zavedením poplatků za špatně recyklovatelné obaly.

Na zasedání se nejprve ministři, ministryně a zástupci podnikatelské sféry věnovali ve třech skupinách překážkám na cestě k  zelené tranzici a možnostem jejich odstranění. Zástupci byznysu tak měli příležitost poskytnout tvůrcům politik zpětnou vazbu na budoucí důsledky evropské legislativy na podnikatelskou sféru. Další diskuse se týkala mezinárodní dohody o plastech, o které se bude jednat na konci května a začátku června v Paříži během druhého zasedání Mezivládního vyjednávacího výboru pod patronátem Programu OSN pro životní prostředí (UNEP). Součástí neformálního  zasedání ministrů byla mimo jiné možnost otestovat různá elektrická vozidla jako autobusy a těžká nákladní vozidla.

Zelená transformace by měla být v popředí a středobodem dlouhodobé evropské konkurenceschopnosti. Během tohoto setkání jsme diskutovali o tom, co můžeme my, tvůrci politik, udělat, abychom odměňovali a dále stimulovali podniky, aby přispívaly k úsilí o ochranu životního prostředí a zároveň uzavíraly materiálové smyčky.

švédská ministryně životního prostředí Romina Pourmokhtari

I my se v našem byznysu potýkáme s tím, jak moc je omezený a nevyužitý český trh s recyklovanými materiály. Proto musíme dovážet naši vstupní surovinu – vytříděný směsný plast ze zahraničí, což částečně snižuje celkový environmentální efekt z pohledu cirkulární ekonomiky a do velké míry tak bohužel nejsou využity domácí druhotné suroviny, jejichž životnost je předčasně ukončena skládkováním či spalováním.

Patrik Luxemburk z firmy Stabilplastik


Autorka: Martina Wranová

Zdroj: švédské předsednictví v Radě EU

Zdroj foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek