EU potrestala dalších osm íránských činitelů za potlačování lidských práv

Evropská unie dnes opět rozšířila sankční seznam íránských činitelů, kteří jsou podle ní odpovědní za porušování lidských práv a násilné potlačování protirežimních protestů v zemi. Ministři zahraničí schválili zařazení osmi zákonodárců, příslušníků revolučních gard a dalších činitelů na listinu, která čítá již 211 jmen. Sankce se nově vztahují také na telefonního operátora Ariantel, který umožňuje režimu sledovat nepohodlné lidi. Informovala o tom Rada EU zastupující členské země. Unie rovněž přijala další sankce proti lidem a subjektům spojeným s represemi režimu prezidenta Bašára Asada v Sýrii.

Evropský blok sankcemi reaguje na brutalitu íránských orgánů po vypuknutí rozsáhlých protestů loni v září. Ty vyvolala smrt 22leté Íránky kurdského původu Mahsy Amíníové poté, co ji zatkla mravnostní policie. Její zadržení souviselo s nesprávně nasazeným hidžábem, šátkem zakrývajícím vlasy, který musejí Íránky povinně nosit. Protesty vůči příliš rigidním náboženským pravidlům ale postupně přerostly v manifestace proti teokratické vládě, jedny z největších od revoluce z roku 1979. Írán připustil, že při protestech byly zatčeny desetitisíce lidí.

Evropská unie a členské státy vyzývají íránské úřady, aby ukončily jakoukoli formu násilného potlačování poklidných protestů, přestaly se uchylovat ke svévolnému zatýkání jako způsobu umlčování kritických hlasů a propustily nespravedlivě zatčené,“ uvedla v dnešním prohlášení Rada EU.

Na seznam vedle poslanců a příslušníků revolučních gard přibyli také činitelé nadace odpovědné za financování činnosti tohoto bezpečnostního orgánu potlačujícího protesty. Na všechny se vztahuje zákaz cest do unie a mají zmrazen majetek na jejím území.

EU dnes přijala také další sankce proti lidem spoluodpovědným za represe proti oponentům režimu v Sýrii, které evropské společenství postihuje od roku 2011. Potrestala 25 lidí a osm subjektů, většinou spjatých s výrobou a prodejem drog, z nichž má příjmy režim prezidenta Asada. Jsou mezi nimi i někteří jeho vzdálení příbuzní či podnikatelé s úzkými vazbami na jeho rodinu.

Na seznamu, který nyní zahrnuje 322 lidí a 81 subjektů, je nově i několik soukromých bezpečnostních agentur, které podle EU slouží jako nastrčené společnosti pro vládní milice a provádějí pro ně nábory.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek