EU i její členské země jednoznačně odsoudily íránský útok proti Izraeli

Evropská unie jednoznačně odsoudila íránský útok na Izrael, označila jej za nepřijatelný. Na sociální síti to v noci uvedl šéf unijní diplomacie Josep Borrell. Jedná se podle něj o bezprecedentní zostření situace a hrozbu pro bezpečnost regionu. Generální tajemník OSN António Guterres řekl, že je hluboce znepokojen reálnou hrozbou eskalace na Blízkém východě a vyzval k maximální zdrženlivosti.

Írán v sobotu večer spustil rozsáhlý vzdušný útok na Izrael, operaci označuje za reakci na „opakované zločiny“ židovského státu. Teherán reaguje na útok z 1. dubna na svůj konzulát v Damašku. Ten zabil několik představitelů íránských revolučních gard. Izrael se k útoku nepřihlásil, předpokládá se ale, že je za něj zodpovědný.

Izraelská armáda zasahuje proti stovkám dronů a pravděpodobně také střel s plochou dráhou letu i balistických raket.

Předseda Evropské rady Charles Michel Borrella doplnil slovy, že se musí zabránit zhoršení bezpečnostní situace. „Je třeba se vyvarovat dalšího krveprolití. Společně s partnery budeme situaci bedlivě sledovat,“ dodal Michel.

„Jsem hluboce znepokojený kvůli velmi reálnému nebezpečí devastující eskalace v celém regionu. Vyzývám všechny strany k maximální zdrženlivosti, aby zabránily jakémukoliv jednání, které by mohlo vést k rozsáhlé vojenské konfrontaci na více frontách na Blízkém východě,“ cituje Reuters z prohlášení generálního tajemníka OSN Guterrese.

Zásadní odsouzení útoku přišlo také z Londýna, kde premiér Rishi Sunak uvedl, že Británie se postaví za bezpečnost Izraele i svých regionálních partnerů.

Španělský premiér Pedro Sanchéz uvedl, že ho vývoj hluboce znepokojil, jeho nizozemský kolega Mark Rutte také vyzval k tomu, aby napětí v regionu dále nezesilovalo. „Dříve dnešní den (v sobotu) Nizozemsko a další země vyslaly jasný a hlasitý signál Íránu, aby na Izrael neútočil,“ podotkl Rutte.

Íránský útok odsoudilo Dánsko, norský ministr zahraniční Espen Barth Eide útok označil za nelegální a podotkl, že dál zhoršuje už tak napjatou situaci. Všechny strany by se podle něj měly chovat s maximální zdrženlivostí.

Šéf francouzské diplomacie Stéphane Séjourné uvedl, že útok posouvá destabilizační aktivity Íránu na novou úroveň.

Zdroj: ČTK
Foto: Profimedia

Sdílet tento příspěvek