Moldavsko chce vstoupit do EU co nejdříve to bude možné, uvedla prezidentka

Moldavsko chce vstoupit do Evropské unie „co nejdříve to bude možné“, aby se ochránilo před ruskou hrozbou. V rozhovoru s agenturou AFP to uvedla moldavská prezidentka Maia Sanduová. Země podle ní doufá, že rozhodnutí o zahájení přístupových rozhovorů přijde „během následujících měsíců“.

„Samozřejmě, že se to nedá srovnat s tím, co se děje na Ukrajině, ale jsme si vědomi rizika a domníváme se, že naši demokracii můžeme zachránit jen, když budeme součástí Evropské unie,“ prohlásila Sanduová v interview, které se uskutečnilo na okraj zasedání Rady Evropy v úterý v Reykjavíku.

V Moldavsku by se mělo již za několik dní konat významné setkání evropských lídrů v rámci Evropského politického společenství (EPC). Do Kišiněva jsou na 1. června pozvány desítky vysoce postavených představitelů zemí EU i unijních institucí. Podle Sanduové je toto setkání důležité Kišiněv i pro Evropu. Předchozí summit se konal loni v říjnu v Praze.

„Rusko bude i v příštích letech velkým zdrojem nestability a my se musíme chránit,“ uvedla prozápadní moldavská prezidentka. Sanduová letos v únoru obvinila Rusko, že chce v Moldavsku provést násilný převrat s využitím opozičních sil. Země vklíněná mezi Ukrajinu a Rumunsko, kde žije asi 2,6 milionu obyvatel, se od začátku války na Ukrajině dostala pod enormní tlak spojený s růstem cen i obavami, že by Rusko mohlo rozšířit invazi i na moldavské území. Loni v červnu přiznala EU Moldavsku status kandidátské země.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek