Evropský parlament dnes schválí nová pravidla pro výrobu baterií či regulaci umělé inteligence

Poslanci Evropského parlamentu budou dnes hlasovat o revidovaných pravidlech EU pro výrobu baterií a nakládání s bateriovým odpadem, která mají mimo jiné usnadnit život majitelům mobilů či tabletů. Baterie totiž mají být podle nových pravidel opět snadno vyměnitelné. Hlasovat mají dnes europoslanci i o návrhu EP na regulaci umělé inteligence či o potravinové bezpečnosti a dlouhodobé odolnosti evropského zemědělství.

Nová pravidla o bateriích, která začnou platit po souhlasu europarlamentu a potvrzení Radou EU, mají mimo jiné zavést jakýsi elektronický pas pro určité typy baterií, například pro lehké dopravní prostředky či pro baterie pro elektromobily. V něm má být prostřednictvím QR kódu zjistitelná informace o původu, uhlíkové stopě či o podílu recyklovaných složek, jejichž podíl budou muset výrobci postupně zvyšovat. Pravidla stanoví i přísnější cíle pro sběr odpadu z baterií.

Poslanci budou ve Štrasburku dnes také jednat o parlamentním vyšetřování používání programu Pegasus a dalších špionážních programů.

Na plenárním zasedání EP, které pokračuje třetím dnem, by měla dnes také vystoupit kosovská prezidentka Vjosa Osmaniová.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek