Evropský parlament vyzval k větším investicím do zemědělství EU a k neplýtvání potravinami

Evropská unie musí posílit svou potravinovou bezpečnost a dlouhodobou odolnost evropského zemědělství, k níž pomůže mimo jiné digitalizace a modernizace tohoto sektoru. Shodli se na tom poslanci Evropského parlamentu v usnesení, které reaguje na krizi způsobenou válkou na Ukrajině i následky změn klimatu.

Europoslanci v doporučeních Evropské komisi i členským státům vyzvali také k diverzifikaci dodávek kritických dovozů, jako jsou hnojiva či krmiva. Podle poslanců by měl být rovněž vytvořen program EU na modernizaci zavlažovacích zařízení a podporu nové vodohospodářské infrastruktury.

Zpráva Evropského parlamentu vyzývá také Evropskou komisi, aby podporovala místní produkci potravin a spotřebu sezonních a místních produktů z krátkých potravinových řetězců, což by mohlo snížit plýtvání potravinami. V této souvislosti vyzvali i ke spolupráci supermarketů s potravinovými bankami.

Hodnotící zpráva Evropského parlamentu také poukazuje na nízké příjmy v zemědělství a pokles počtu zemědělských podniků. V souvislosti se zvyšujícím se průměrným věkem evropských zemědělců vyzývá Komisi, aby vypracovala strategii pro generační obměnu a snažila se přilákat do tohoto odvětví mladé. Tomu může pomoci i umělá inteligence (AI), která by mohla zvýšit zájem mladých o toto odvětví, řekla ČTK europoslankyně Michaela Šojdrová. „Už dnes máme umělou inteligencí řízené celé kravíny, moderní technologie pomáhají při zjišťování kvality půdy, dávkování hnojiva či osiva,“ uvedla některé příklady využití digitalizace v zemědělství.

Europoslanci také ve zprávě varují před možnými dopady některých opatření takzvané Zelené dohody pro Evropu, ač uznávají, že tato dohoda výrazně pomůže při přechodu EU na ekologičtější, udržitelnější a odolnější hospodářství.

„Navrhujeme posílit úlohu prvovýrobců v potravinovém řetězci, podpořit mladé zemědělce a zemědělkyně a zvýšit investice a inovace. Jen tak lze vytvořit pozitivní perspektivu pro evropské zemědělce,“ řekla ke zprávě její zpravodajka Marlene Mortlerová.

Zdroj: ČTK

Foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek