Počet křesel v Evropském parlamentu se zřejmě zvýší o 11, jeden europoslanec má přibýt i Slovensku

Počet křesel v Evropském parlamentu se pravděpodobně zvýší o 11 na celkových 716. O dva poslance více by mělo mít Španělsko a Nizozemsko, jedno křeslo by mělo přibýt Rakousku, Dánsku, Finsku, Slovensku, Irsku, Slovinsku a Lotyšsku, píše se na stránkách europarlamentu.

Po odchodu Británie z EU je v europarlamentu obsazeno pouze 705 ze 751 křesel. „Parlament přijal návrh svého složení, jehož cílem je zvýšit počet křesel o 11 na celkových 716, a to před volbami do Evropského parlamentu v červnu 2024,“ uvádí EP k dnešnímu usnesení.

Složení Parlamentu se posuzuje před každými volbami a závisí mimo jiné na posledních údajích o počtu obyvatel členských zemí EU.

Nyní je na Evropské radě, tedy na šéfech států a vlád zemí bloku, aby jednomyslně přijali rozhodnutí o příštím složení EP, které bude následně ještě podléhat souhlasu europarlamentu. Europoslanci podle tiskové zprávy žádají unijní lídry, aby s ohledem na blížící se volby postupovali rychle a dali vědět, pokud se v nově navrženém rozložení křesel rozhodnou udělat změny.

Zdroj: ČTK

Foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek