Ve Štrasburku proběhlo plenární zasedání Evropského parlamentu

Ve dnech od 12. do 15. června se ve Štrasburku konalo plenární zasedání Evropského parlamentu. Europoslanci v rámci hlasování odsouhlasili nová pravidla pro zajišťování elektronických důkazů při přeshraničním vyšetřování trestných činů, dohodu o udržitelnějších bateriích, zásady potravinové bezpečnosti či první regulaci umělé inteligence.

Plenární zasedání bylo zahájeno v pondělí vystoupením předsedkyně Evropského parlamentu Roberty Metsoly, která na úvod vyjádřila soustrast rodině a příbuzným bývalého italského premiéra Silvia Berlusconiho, který toho dne zemřel. Metsola následně hovořila o humanitárních a ekologických důsledcích ruského útoku na Kachovskou přehradu a rovněž zmínila problematiku násilí na ženách, kdy připomněla několik brutálních vražd žen ve Španělsku, Francii a Itálii, ke kterým došlo v průběhu posledních týdnů.


Elektronické důkazy: nová pravidla pro urychlení přeshraničního vyšetřování trestných činů
Nový legislativní balíček, který v úterý přijal Evropský parlament, zavádí soudržný rámec EU pro nakládání s elektronickými důkazy, který urychlí proces jejich shromažďování se zachováním záruk základních práv. Orgány činné v trestním řízení budou nyní moci zjišťovat informace přímo od poskytovatelů telekomunikačních služeb. Nejčastěji jsou požadovány výpisy hovorů, textové či hlasové zprávy, fotografie či údaje o poloze osob. Nadále však zůstane možnost nevyhovění žádosti, pokud by existovaly obavy o porušení základních práv uživatelů.

• elektronické důkazy figurují v 85 % vyšetřování trestných činů
• v 65 % případů je nutné elektronické důkazy zajistit z jiného členského státu EU


Revoluční pravidla regulace umělé inteligence
Poslanci ve středu přijali 499 hlasy (28 proti, 93 se zdrželo hlasování) návrh nového souboru přelomových pravidel, která mají zmírnit rizika umělé inteligence (AI) a podpořit její etické využívání. Akt o umělé inteligenci má ambici stát se první regulační legislativou na světě. Pravidla počítají s úplným zákazem používání AI k biometrickému sledování, rozpoznávání emocí a prediktivní policejní práci. Generativní systémy jako ChatGPT budou povinny uvádět, že obsah vytvořila umělá inteligence. Byl také vytvořen seznam vysoce rizikových systémů, mezi které patří například nástroje AI k ovlivňování voličů a výsledků voleb. Do budoucna by měl také vzniknout Úřad EU pro AI, který bude na dodržování pravidel dohlížet. O konečné podobě aktu bude nyní Parlament jednat s členskými státy.


Udržitelnější a výkonnější baterie
Parlament schválil dohodu o revizi pravidel EU týkajících se konstrukce, výroby a nakládání s odpady z baterií. Cílem je produkce trvanlivějších a udržitelnějších baterií v rámci přechodu na ekologické technologie. Mezi klíčová opatření bude patřit povinné hlášení o uhlíkové stopě pro elektrická vozidla, snazší výměna přenosných baterií ve spotřebičích či stanovení minimální úrovně recyklovaného obsahu z výrobního a spotřebitelského odpadu pro použití v nových bateriích. Cílem návrhu je posílení vnitřního trhu, podpora oběhové hospodářství a snížení dopadu na životní prostředí a společnost ve všech fázích životního cyklu baterií.


Plán potravinového zabezpečení EU
Poslanci bylo v poměru 447 hlasů (142 proti, 31 se zdrželo hlasování) rovněž přijato usnesení o snížení závislosti EU na potravinách pocházejících z třetích zemí a diverzifikaci kritických dovozů krmiv, hnojiva a surovin. Parlament vyzval k vypracování plánu potravinového zabezpečení založeného na strategických zásobách potravin a finanční podpoře evropských zemědělců. Klíčové ke zvýšení výnosů jsou dle poslanců investice do modernizace a digitalizace zemědělství, ale i snížení spotřeby pesticidů a vody. Taktéž jsou plánovány kampaně proti plýtvání potravinami ve spolupráci se supermarkety a potravinovými bankami.


Součástí plenárního zasedání byl příspěvek kyperského prezidenta Nikose Christodoulidese v rámci série debat „Tohle je Evropa“. Christodoulides zdůraznil důležitost pokračování podpory Ukrajiny, kdy odkázal na tureckou okupaci severní části Krymu, která trvá již bezmála půl století. Znovu také vyzval k hledání komplexního řešení, které bude v souladu s mezinárodním právem, rezolucemi Rady bezpečnosti OSN a právem, hodnotami a zásadami EU. V Parlamentu vystoupila také kosovská prezidentka Vjosa Osmani, která vyzvala k posílení regionální spolupráce a předložila závazek Kosova k právnímu státu, boji proti trestné činnosti a korupci a zvýšení transparentnosti.


Zdroj a foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek