EU podle Kyjeva hodlá letos poskytnout výcvik 30.000 ukrajinských vojáků

Země Evropské unie hodlají letos poskytnout výcvik 30.000 ukrajinských vojáků, včetně příslušníků ukrajinské teritoriální obrany, uvedlo na komunikační platformě Telegram ukrajinské ministerstvo obrany. Výcvik podle něj zajistí mise armádní pomoci pro Ukrajinu EUMAM, která vznikla v loňském roce.

Během loňského roku mise nakoupila potřebné vybavení a munici, stojí v prohlášení ukrajinského ministerstva. Podle dubnového vyjádření šéfa unijní diplomacie Josepa Borrella mise od svého vzniku poskytla výcvik už 16.000 Ukrajinců. Výcvik se má podle Kyjeva zaměřovat na efektivní provedení bojových operací, obnovu územní celistvosti Ukrajiny a ochranu civilních obyvatel a uskuteční se na území členských států EU.

Výcvik zaměřený na ovládání určitých zbraní navíc ukrajinským vojákům poskytují jednotlivé země. USA podle březnového vyjádření mluvčího Pentagonu Pata Rydera zajistily od začátku ruské invaze na Ukrajinu výcvik více než 7000 ukrajinských vojáků.

Podle serveru The Kyiv Independent se nyní v Německu cvičí například asi 400 ukrajinských vojáků v ovládání amerických tanků Abrams. Německé tanky Leopard se Ukrajinci učili ovládat ve Španělsku a Polsku.

Zhruba 2000 Ukrajinců se také vycvičilo v Česku, sdělil minulý týden náměstek české ministryně obrany Daniel Blažkovec. Česko tak podle něj vzhledem k počtu obyvatel patří mezi nejaktivnější poskytovatele této formy pomoci. Výcvik ukrajinští vojáci absolvují v Libavé na Olomoucku.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek