Česko je v Evropě desáté ve snižování počtu smrtelných dopravních nehod

V České republice za posledních deset let klesl počet obětí dopravních nehod v přepočtu na milion obyvatel o 29 procent. Znamená to desáté místo ze 32 sledovaných evropských zemí. V Evropské unii je průměrný pokles 22 procent. Na prvním místě je Litva, kde se za deset let počet obětí snížil o 60 procent.

Loni zemřelo na českých silnicích nejméně lidí od roku 1961, kdy policie začala vést souhrnné statistiky. Mrtvých bylo 454, tedy o 16 méně než předloni. Těžce zraněných účastníků dopravních nehod bylo 1734.

„Celkové roční ekonomické ztráty z dopravní nehodovosti na pozemních komunikacích dosáhly v roce 2022 téměř 135 miliard Kč, což představuje přibližně 2,2 procenta hrubého domácího produktu ČR.“

Martin Frič, ředitel Centra dopravního výzkumu

V přepočtu na milion obyvatel loni v Česku zemřelo při nehodách 50 lidí. V Evropě je to 21. místo. Celoevropský průměr činil 46 usmrcených. Nejlépe na tom bylo Norsko s 21 zemřelými na milion obyvatel. Následuje Švédsko a Velká Británie. Na opačném konci je Rumunsko, kde bylo 86 obětí nehod na milion obyvatel.

Přestože nejvýraznější pokles počtu obětí za deset let zaznamenala Litva, letošním držitelem ocenění za výrazné zlepšení v bezpečnosti silničního provozu udělované Evropskou radou pro bezpečnost silničního provozu (ETSC) se stalo poprvé v historii Polsko. Podařilo se mu snížit úmrtnost na silnicích přepočtenou na milion obyvatel mezi lety 2012 až 2022 o 47 procent.

„Za deset let Polsko výrazně zlepšilo bezpečnost silničního provozu a dalo příklad, jak brát tento problém vážně. Přijalo reálný závazek stanovit cíle, zlepšit infrastrukturu a posílit prosazování pravidel, což jsou všechny klíčové faktory tohoto významného snížení,“ uvedl výkonný ředitel ETSC Antonio Avenoso.

Ačkoliv se loni zvýšil počet usmrcených na silnicích v EU o čtyři procenta na 20.679 obětí, je to stále o devět procent méně než v roce 2019, tedy před pandemií covidu-19, která významně změnila objem dopravy. ETSC však varuje, že by bylo zapotřebí dosáhnout od roku 2019 celkový pokles o 17,2 procenta, aby bylo možné udržet se na cestě k dosažení cíle EU a OSN snížit počet usmrcených v silničním provozu na polovinu do roku 2030.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek