Eurovolby 2024: více křesel pro 9 států EU

Již za necelý rok nás čekají volby do Evropského parlamentu. Ten nyní navrhuje navýšení počtu europoslanců, které by se promítlo již do červnových voleb v roce 2024. Nově by se měl počet křesel zvýšit o 11 na celkových 716.

Složení Parlamentu se posuzuje před každými volbami na základě aktuálních údajů o počtu obyvatel členských států. K poslední změně celkového množství poslaneckých křesel došlo po vystoupení Velké Británie z EU, kdy se počet členů zredukoval ze 751 na současných 705 europoslanců.

S ohledem na demografické změny má přibýt po dvou křeslech Španělsku a Nizozemsku. Jedno nové místo europoslance bude přiděleno také Rakousku, Dánsku, Irsku, Finsku, Slovinsku a Lotyšsku. O jednoho poslance si polepší i Slovensko.

„Z mnoha návrhů na rozdělení křesel, které byly předloženy ve výboru i na plenárním zasedání, Parlament setrval na původním návrhu, který jsme předložili s mým kolegou spoluzpravodajem. Jedná se o vyvážené řešení, které nejméně zasahuje do stávající rovnováhy v zastoupení občanů. Přidává pouze nejmenší počet křesel potřebných k dodržení přísného výkladu zásady sestupné poměrnosti ze Smluv, a to pouze v objektivně odůvodněných případech, aniž by pro některý stát došlo ke škrtům. Jsem přesvědčen, že má vysokou pravděpodobnost, že se setká s jednomyslným souhlasem Evropské rady.“

Lórant Vincze, místopředseda Výboru pro ústavní záležitosti Evropského parlamentu

V současnosti je nutné, aby Evropská rada jednomyslně přijala rozhodnutí o složení Evropského parlamentu, které by následně podléhalo jeho schválení. Poslanci zdůraznili, že je třeba postupovat rychle, aby členské státy měly čas provést potřebné změny před hlasováním v příštím roce.

Zdroj a foto: Evropský parlament

Sdílet tento příspěvek