Ministři pro energetiku dospěli k částečné dohodě o reformě trhu s elektřinou

V pondělí 19. června se uskutečnilo zasedání Rady pro dopravu, telekomunikace a energetiku ve formátu ministrů pro energetiku. Ministři jednali o podobě reformy uspořádání trhu s elektřinou EU, kdy dosáhli obecného přístupu k návrhu nařízení o integritě a transparentnosti velkoobchodního trhu s energií (REMIT). Na dílčích částech reformy se však ministři prozatím neshodli a budou dále jednat o kompromisním řešení.

Cílem návrhu REMIT je podpořit otevřenou a spravedlivou hospodářskou soutěž na evropských velkoobchodních trzích s energií, zajistit, aby ceny odrážely spravedlivou a konkurenční souhru mezi nabídkou a poptávkou, zvýšit nezávislost spotřebitelů a podniků na krátkodobé tržní ceně elektřiny a posílit jejich důvěru v integritu trhů s elektřinou a zemním plynem.

Návrh mimo jiné posiluje roli Agentury pro spolupráci energetických regulačních orgánů (ACER) při vyšetřování významných přeshraničních případů v rámci boje proti porušování tohoto nařízení.

Tyto nové pravomoci bude vyvažovat posílení úlohy národních regulačních orgánů tak, aby agentura ACER neuplatňovala své vyšetřovací pravomoci, pokud národní regulační orgány vedou nebo již vedly vyšetřování na základě stejných skutečností. Kontroly na místě budou prováděny v úzké koordinaci a spolupráci s vnitrostátními orgány.

„Těší mě, že jsme došli ke shodě ohledně nařízení REMIT. Jedná se o důležitou součást reformy trhu s elektřinou, která zajistí transparentnost a integritu na energetickém trhu EU.“

Ebba Busch, švédská ministryně pro energetiku, obchod a průmysl

Návrh REMIT je součástí širší reformy uspořádání trhu s elektřinou v EU. Klíčovou součástí tohoto balíčku je nařízení, které mění řadu existujících předpisů, zejména nařízení o vnitřním trhu s elektřinou a směrnici o pravidlech trhu s elektřinou. Cílem je ochránit koncového zákazníka před cenovými výkyvy a posílit jeho postavení na trhu s elektřinou, urychlit zavádění obnovitelných zdrojů energie a zvýšit stabilitu a předvídatelnost trhu s elektřinou, zejména prostřednictvím výraznější role dlouhodobých kontraktů a posílení likvidity trhů.

Návrh je odpovědí na obavy spotřebitelů, průmyslu a investorů z razantního kolísání cen způsobeného vysokými cenami fosilních paliv. Trh s elektřinou by měl být dle návrhu optimalizován tak, aby umožnil spotřebitelům flexibilní využívání smluv a usnadnil investice do čistých technologií.

Na kompromisní podobě návrhu nařízení se ministři neshodli a jednání o dosažení obecného přístupu pokračují na úrovni velvyslanců. Obecný přístup Rady slouží jako mandát pro jednání s Evropským parlamentem o konečné podobě reformy a souvisejících právních předpisů. Výsledek jednání bude následně formálně přijat Radou a Parlamentem.

Komise ministrům v rámci zasedání také poskytla přehled hlavních událostí v oblasti vnějších vztahů v oblasti energetiky v tomto pololetí, informovala o nadcházejících iniciativách ve sféře mezinárodních vztahů v energetice a sdělila aktuální informace o připravenosti na příští zimu 2023/2024.

Zdroj a foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek