Ministři zahraničí EU proberou situaci v Rusku a podporu Ukrajiny

 Zejména aktuálním vývojem v Rusku a další podporou Ukrajiny se dnes budou zabývat ministři zahraničí zemí Evropské unie. Na pravidelném zasedání v Lucemburku proberou návrh na další navýšení fondu, z něhož platí zbraně poskytované členskými státy Kyjevu. Jednání, na němž Česko bude zastupovat ministr Jan Lipavský, bude věnováno i vztahům EU se státy Latinské Ameriky, s jejichž lídry se v červenci sejdou šéfové unijních států.

Dnešní schůzce budou patrně dominovat dozvuky vzpoury žoldnéřské Wagnerovy skupiny, která v sobotu kvůli vyostření sporu s ruským armádním vedením táhla na Moskvu. Muži z jednotek Jevgenije Prigožina se později svého záměru vzdali a stáhli se. Šéf unijní diplomacie Josep Borrell kvůli vývoji v sobotu aktivoval centrum krizové reakce a chtěl před dnešní schůzkou koordinovat postup unijních zemí. Německá ministryně zahraničí Annalena Baerbocková, která se kvůli návštěvě Jihoafrické republiky dnes do Lucemburku původně vůbec nechystala, dorazí pouze na debatu věnovanou vývoji v Rusku.

Ministři se budou bavit i o další podpoře ukrajinské ofenzivy či o penězích společně vydávaných na zbraně pro Kyjev. Někteří diplomaté doufají, že by se ministři mohli shodnout na Borrellem navrženém přidání 3,5 miliard eur (83 miliard korun) do Evropského mírového nástroje. Část zemí však chce ujištění, že peníze z tohoto fondu budou kromě podpory Ukrajiny sloužit také původnímu účelu, tedy financování vojenského materiálu pro mimoevropské země. Další zdroje proto považují shodu na navýšení za nepravděpodobnou, stejně jako možnost, že by Maďarsko přestalo blokovat vyplacení osmé půlmiliardy eur, kterou se EU ze zmíněného balíku rozhodla na nákup zbraní pro Kyjev uvolnit.

Zdroj: ČTK, Evropská komise

Sdílet tento příspěvek