EU a Japonsko prohloubí spolupráci v oblasti čipů

Evropská unie prohloubí spolupráci s Japonskem v oblasti čipů. Evropský komisař pro vnitřní trh Thierry Breton při své návštěvě Japonska agentuře Reuters řekl, že oba regiony budou spolupracovat při monitorování dodavatelského řetězce čipů a usnadní výměnu výzkumných pracovníků a inženýrů. EU bude rovněž podporovat japonské polovodičové společnosti, které uvažují o působnosti v regionu, a to i prostřednictvím přístupu k dotacím. Prohloubení spolupráce přichází ve chvíli, kdy oba regiony usilují o posílení kontroly nad technologií, která je důležitá pro obranný, elektronický a automobilový průmysl.

„Věříme, že je mimořádně důležité zabezpečit dodavatelský řetězec polovodičů,“ řekl Breton, který jedná v Tokiu s japonskou vládou a místními společnostmi o spolupráci v oblasti čipů a umělé inteligence (AI).

Japonsko nabízí dotace na oživení svého čipového průmyslu, který si udržuje náskok v oblasti materiálů a vybavení, ale celkově ztrácí podíl na globálním trhu. Podporuje také společný podnik na výrobu čipů Rapidus, který byl založen loni v srpnu s pomocí osmi významných japonských společností a jehož cílem je do roku 2027 zvýšit kapacitu výroby pokročilých polovodičů. Plány firmy Rapidus se opírají o podporu belgické výzkumné společnosti imec a americké IBM. Breton se setká se zástupci firmy Rapidus v úterý.

Japonsko již slíbilo, že do podniku Rapidus investuje 330 miliard JPY (49,8 miliardy Kč) a hodlá ho podporovat i nadále. Firma chce zahájit masovou výrobu špičkových polovodičů v druhé polovině desetiletí a odhaduje se, že k zahájení masové výroby bude potřebovat celkem zhruba pět bilionů JPY. Ministerstvo obchodu také očekává, že v příštích dvou letech vynaloží zhruba dva biliony jenů na pomoc při zakládání závodů na výrobu polovodičů v Japonsku.

Prohlubování spolupráce mezi EU a Japonskem přichází v době, kdy se unie zavázala snížit svoji závislost na Číně. Ta se snaží posílit své schopnosti na poli vyspělých technologií, jako jsou čipy.

Japonsko kdysi vyrábělo globálně polovinu polovodičů a v poslední době se snaží znovu získat pozici předního výrobce vyspělých čipů a chce zajistit, aby jeho automobilky a firmy zabývající se informačními technologiemi netrpěly nedostatkem tohoto klíčového dílu. Tokio chce mít zároveň k dispozici vyspělou čipovou technologií nezbytnou pro rozvoj nových oborů, jako je umělá inteligence. Obává se také, že se Čína může pokusit převzít kontrolu nad Tchaj-wanem, současným světovým centrem výroby pokročilých čipů.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unplash

Sdílet tento příspěvek