Zelenskyj v Praze poděkoval za českou pomoc i podporu vstupu Ukrajiny do EU

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj po jednání s českým prezidentem Petrem Pavlem v Praze poděkoval za českou pomoc Ukrajině. To, co dělá Česko pro svobodu ukrajinského lidu, je znát, řekl. Varoval před následky ruské propagandy, která má podle něj vliv i v Česku. Za ideální by považoval, aby Ukrajina dostala pozvánku do Severoatlantické aliance. Sjednotit na tomto názoru všechny členy aliance je složité, ale je správný okamžik pro jednotu, míní.

Zelenskyj poděkoval za vřelé přivítání v Česku. „Česká účast na osudu Ukrajiny je znát, pociťujeme to na obraně, v politice, ve všem, co děláme,“ řekl. Česko je podle něj důležité v otázce vojenské pomoci Ukrajině, v dodávkách zbraní, v podpoře sankční politiky vůči Rusku, ale i v podpoře vstupu Ukrajiny do EU a NATO. Ocenil i to, že Česko přijalo statisíce uprchlíků. „Sníme o dni, kdy budeme moci zaručit bezpečnost všem lidem a Ukrajinci se budou moci vrátit do své země,“ řekl.

Za ideální výstup nadcházejícího summitu NATO ve Vilniusu by považoval pozvánku Ukrajiny do NATO. Chápe ale, že může být složité, aby tento postoj získal stoprocentní podporu. „Myslím, že je ten správný okamžik ukázat jednotu a statečnost aliance. Potřebujeme dát jasný signál, že pro nás je to zlomový okamžik,“ uvedl. Důležitým bodem jednání summitu je z hlediska Ukrajiny i debata o dalším balíčku obranné podpory, doplnil.

Je přesvědčen, že se Ukrajina součástí NATO stane. „Ukrajina nemá nyní pozvání v žádné formě. Myslím, že je potřeba ukázat celému světu a Rusku sílu aliance a její jednotu,“ doplnil. Některé státy NATO se podle něj stále ještě ohlížejí na Moskvu.

S Pavlem včera na Pražském hradě hovořili o společné bezpečnosti, spolupráci na posilování obrany a na eliminaci „teroristického nebezpečí ze strany Ruska“, řekl Zelenskyj. To vztáhl především k situaci v Záporožské jaderné elektrárně, kterou Rusové okupují. Ukrajina tento týden uvedla, že se ji Rusko chystá obvinit z ostřelování elektrárny.

Zelenskyj v té souvislosti zmínil destruktivní vliv ruské propagandy. „Bohužel má vliv i na prostředí v ČR. Je třeba se před tím bránit,“ uvedl. Vybídl také k jednáním se třetími zeměmi a realizaci „mírového vzorce“ s jejich pomocí. „Je velice důležité, že Česká republika se při přijímání svých nezávislých rozhodnutí neohlíží na Moskvu,“ podotkl.

Zdroj: ČTK

Sdílet tento příspěvek