EU a Vlámsko společně investují 1,5 miliardy eur do čipové firmy Imec

Evropská unie a belgický region Vlámsko společně investují 1,5 miliardy eur (zhruba 36 miliard Kč) do belgické společnosti Imec, která se zabývá výzkumem v oblasti čipových technologií. V pátek to oznámila vlámská vláda. Společnost Imec hodlá peníze využít k rozšíření svých testovacích kapacit, uvedla agentura Reuters.

„Víme, že své peníze dostaneme zpět, a to nejen ve formě eur, ale také ve formě společenského přínosu,“ uvedl na tiskové konferenci vlámský premiér Jan Jambon. Konference se zúčastnili také předsedkyně Evropské komise (EK) Ursula von der Leyen a belgický premiér Alexander De Croo.

Von der Leyen zdůraznila, že cílem EU je omezit rizika v dodavatelském řetězci pro čipy. Dodala přitom, že EU by měla snížit závislost „na příliš malém počtu dodavatelů z východní Asie“. EU minulý týden vyjádřila znepokojení kvůli plánům Číny na omezení vývozu kovů používaných v polovodičovém průmyslu.

Evropská unie v letošním roce schválila normu označovanou jako Chips Act, jejímž cílem je podpořit výrobu čipů. Do konce desetiletí chce vývoj a výrobu polovodičů podpořit investicemi za 43 miliard eur (zhruba bilion Kč) a zdvojnásobit podíl EU na celosvětové produkci čipů na 20 procent.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Pexels

Sdílet tento příspěvek