Výsledky unijních opatření v boji proti trestné činnosti za rok 2022

Rada EU zveřejnila výsledky stěžejního nástroje EU v boji proti organizované trestné činnosti za rok 2022. Organizovaná trestná činnost je významnou hrozbou pro evropské občany, podniky a instituce, stejně jako pro evropské hospodářství. Nejčastěji páchanými trestnými činy v Evropě jsou obchod s drogami, kybernetická kriminalita, podvody v oblasti spotřebních daní, převaděčství migrantů a obchodování s lidmi.

V roce 2019 dosahovaly příjmy z trestné činnosti na hlavních nezákonných trzích výše jednoho procenta HDP Evropské unie, tj. 139 miliard eur. Zločinecké skupiny působí ve všech zemích EU a jejich činnost má často přeshraniční charakter. V 70 % případů operují zločinecké skupiny dokonce ve více než třech členských státech. V květnu 2021 přijala EU souhrn priorit pro boj proti závažné a organizované trestné činnosti na příští čtyři roky. Provádět se budou v letech 2022 až 2025 v rámci „Evropské multidisciplinární platformy pro boj proti hrozbám vyplývajícím z trestné činnosti“ (EMPACT).

Co je EMPACT?
Platforma EMPACT je multidisciplinární iniciativa EU založená na zpravodajských informacích a důkazech. Jejím cílem je řešit hlavní hrozby vyplývající z trestné činnosti, jimž EU čelí. Řídí ji členské státy a spolupracuje s velkým množstvím subjektů. Tato iniciativa zahrnuje jak preventivní, tak represivní opatření, jakož i operativní a strategické akce. Cílem je nalézt praktická řešení pro boj proti organizované trestné činnosti v EU, zlepšit evropskou justiční spolupráci a sdílet osvědčené postupy mezi členskými státy. Na celý proces dohlíží Rada EU, která průběžně připravuje přehled závěrů činnosti iniciativy.

V roce 2022 byl zahájen nový cyklus EMPACT 2022-2025. Za rok 2022 byly zaznamenány tyto úspěchy:

  • zatčeno 9 922 osob
  • identifikováno 4 019 obětí obchodování s lidmi
  • zadrženo 3 646 převaděčů migrantů
  • zabaveno přes 180 milionů EUR
  • zajištěno více než 62 tun drog
  • zahájeno 9 262 stíhání

Jaké jsou priority na toto období?
Deset priorit EU pro boj proti trestné činnosti, jež Rada přijala, vychází z doporučení vymezených v posouzení hrozeb závažné a organizované trestné činnosti v EU (EU SOCTA) vypracovaného Europolem, a zohledňuje další strategické dokumenty, posouzení a politiky. Zaměří se proto na boj s těmito aspekty:

  • Vysoce rizikové zločinecké sítě
  • Kybernetické útoky
  • Obchodování s lidmi
  • Pohlavní vykořisťování dětí
  • Převaděčství migrantů
  • Obchod s drogami
  • Podvody a hospodářská a finanční trestná činnost
  • Organizovaná majetková trestná činnost
  • Trestná činnost proti životnímu prostředí
  • Obchodování s palnými zbraněmi

Výsledky iniciativy EMPACT za rok 2022 v jednotlivých oblastech
V oblasti převaděčství byly přijaty tři hlavní operace vedené operačními skupinami. Operační skupina Pathfinder, vedená německou policií za pomoci Europolu, se zaměřila na některé z nejnebezpečnějších pašeráků migrantů v EU (tzv. balkánská trasa). Operační skupina Flow se zabývala zločineckými sítěmi převádějícími nelegální migranty zejména přes Bělorusko, Litvu, Polsko a další členské státy EU. Operační skupina Dune je nejaktivnější zločinecká síť převádějící migranty přes Lamanšský průliv na malých člunech, což je velmi nebezpečný modus operandi. Díky těmto operacím bylo zadrženo více než 3 000 osob, bylo odhaleno přes 4 000 falšovaných dokumentů a zadržena aktiva v hodnotě 2 267 655 eur. V oblasti obchodování s lidmi byla realizována operace LATINO, která se zabývala manipulací s obětmi za účelem prostituce, a operace Balasz, která sledovala organizovanou zločineckou síť zapojenou do obchodování s lidmi za účelem nuceného žebrání a zneužívání mimořádně zranitelných osob. Tito lidé byli vystaveni nelidskému zacházení.

Další operace se týkala války na Ukrajině, která bojuje proti sexuálnímu, pracovnímu a jakémukoli jinému vykořisťování ukrajinských uprchlíků. V průběhu operací bylo zadrženo 430 lidí a identifikováno minimálně 4109 obětí. V oblasti daňových podvodů bylo vedeno vyšetřování ve dvou hlavních oblastech – daňové podvody při importu bouraných vozidel ze zemí třetího světa a organizované daňové podvody. Dohromady bylo vedeno 33 vyšetřování. Bylo zadrženo 87 osob a hodnota získaných aktiv byla téměř 30 miliard eur. Při těchto vyšetřováních hrál roli Europol, jakožto aktér včasného varování, který identifikoval klíčové hrozby. Pomoc přišla i ze strany zemí mimo unijní prostor a soukromých stran, konkrétně Ukrajiny, Švýcarska, Norsko, Velké Británie a USA. V oblasti střelných zbraní bylo vedeno 395 vyšetřování a bylo zatčeno 57 osob.

Důležitou operací byla Mars 2022, která se zabývala přeměnou střelných zbraní Flobert a nelegální reaktivací zbraní. Sto kusů flobertkových zbraní bylo vystopováno s pomocí Europolu zpět k nákupům od registrovaných slovenských prodejců zbraní. Další operace Conversus se týkala obchodováním se zbraněmi. Při této operaci bylo zadrženo více než 1500 zbraní, více než 6 kilo pyrotechniky a bylo provedeno více než 260 domovních prohlídek. Poslední operace Armstrong se týkala prodeje zbraní přes dark weby, které byly distribuovány poštou. V roce 2022 nahlásilo 13 zemí EU zabavení více než 290 střelných zbraní a v rámci této operace bylo zatčeno 82 osob a provedeno na 300 domovních prohlídek.

Další oblast se týkala distribuce drog v EU, a to konkrétně konopí, kokainu a heroinu. Bylo zatčeno na 530 osob ve spojitosti s obchodováním s drogami. Nejdůležitější operací byla Tayrona II, která se zaměřovala na obchod s drogami z Latinské Ameriky přes Atlantik do Evropy. V souvislosti s touto operací byla provedena kontrola 74 plavidel mířící do Evropy a bylo zabaveno 35 262 kg kokainu. Důležité kontroly probíhaly i na letištích, které byly zaměřeny zejména na lety z Latinské Ameriky. Celkově byla zjištěna přeprava 44 360 kg kokainu, 308 kg heroinu, 39 kg opia, 7,3 kg MDMA a 520 kg hašiše. Zvýšenou pozornost dostal i Pyrenejský poloostrov kvůli problematice převozu hašiše z Maroka. Dalšími, kdo spolupracoval na těchto operacích, byly mimo země EU i Pákistán, Velká Británie, Brazílie, Kanada a Bosna a Hercegovina

V oblasti problematiky syntetických drog byl přijat projekt White Snow: v rámci této operace bylo zatčeno 24 osob a zadrženo 587 kg konopí, 444 kg hašiše, více než 10 000 pilulek extáze a byly demontovány dvě laboratoře na syntetické drogy. Důležitou operací byla Tú Thép, která se týkala vyšetřování zločinecké skupiny, které distribuovaly pervitin pro německý trh, ale také pašování extáze z Německa do Vietnamu prostřednictvím poštovních balíků. Na projektu spolupracovaly nejen země EU, ale i kolumbijská policie.

V programu online podvodů se státy EU zabývaly především bojem proti skimmingu, přičemž bylo definováno několik postupů: lepší analýza úniku dat, zvýšení znalosti o kriminálním systému ve spojení s úniky dat, potřeba navázat lepší spolupráci a potřeba lepšího technického zázemí. Ve spojitosti se sexuálním zneužívání dětí bylo zadrženo 30 osob a zahájeno na 60 vyšetřování. Bylo také identifikováno na 40 obětí sexuálního zneužívání. V rámci šetření kyberútoků proti informačním systémům bylo zatčeno 6 osob a zabaven majetek v hodnotě 20 000 000 eur. Bylo provedeno školení EMAS, které sloužilo ke zjištění technik, které se využívají při šetření malwaru. Operativní úspěchy v oblasti korupce: Europol Corruption podpořil 49 operací řízených členskými státy, které pokrývaly různé typy korupce. V rámci těchto operací bylo zatčeno 68 podezřelých a zabaveno 103 nemovitostí v hodnotě přibližně 32 milionů eur. Země EU spolupracovaly s Čínou, Izraelem a Tureckem.

Téma organizovaného majetkového zločinu se zabývá například krádežemi aut, kdy byla rozkryta zločinecká skupina zabývající se krádeží aut bez fyzického vniknutí pomocí softwaru. V důsledku koordinované akce ve Francii, Španělsku a Lotyšsku bylo zadrženo 31 podezřelých a prohledáno 22 lokalit. Majetek, který byl zajištěn, byl v hodnotě 1 098 000 eur. Dalším tématem byly útoky na bankomaty. Byla provedena akce proti zločineckému gangu z Nizozemska, který využíval výbušniny ke zpřístupnění obsahu bankomatů. Celá akce byla podpořena Europolem. V oblasti environmentálního bezpečí se iniciativa zabývala nezákonným obchodováním s odpady. Zároveň země EU společně bojují proti odlesňování, a to nejen v evropském prostoru, ale i v Latinské Americe a Indonésii. EMPACT se zabývá i zneužitím duševního vlastnictví

Operace Afrodita se zaměřuje na padělání kosmetiky, se kterou se nezákonně obchoduje na online platformách a fyzických trzích. Kromě toho bylo zabaveno 9,4 milionů padělků obuvi, oblečení, kosmetiky, šperků a hodinek. Operace Fake star se zaměřuje se na padělky, které porušují práva duševního vlastnictví známých značek tím, že se zaměřuje na kontroly skladů a obchodů. Operace Štít bojovala proti nelegálnímu obchodování, distribuci a prodeji léků, dopingových látek, ale i léků spojených s covidem-19. V souvislosti s touto operací bylo zadrženo více než 100 kg zakázaných látek.

Autorky: Lucie Jílková, Natálie Šoporová
Zdroj: Rada EU, europol.europa.eu
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek