MPO poslalo do EU revidovaný Národní plán obnovy, Komise ho vyhodnotí do tří měsíců

Ministerstvo průmyslu a obchodu (MPO) poslalo Evropské komisi revidovaný Národní plán obnovy. Česku může ve formě půjčky od Evropské komise a grantů přinést až 169 miliard korun navíc k původním 179 miliardám korun. Komise má na zhodnocení českého návrhu dva až tři měsíce. Národní plán obnovy využívá evropské peníze na investice a reformy, jejichž cílem je modernizace České republiky a zvýšení konkurenceschopnosti české ekonomiky.

Plán obnovy zahrnuje projekty na ústup od fosilních paliv a přechod k využívání obnovitelných zdrojů energie, na digitalizaci, reformu vzdělávání, řešení dostupného bydlení, rozvoj geriatrické péče či posílení kybernetické bezpečnosti. „Plán nám pomůže nejen v rámci energetické transformace, ale také vzdělávání, digitalizace či sociální péče,“ podotkl ministr průmyslu a obchodu Jozef Síkela.

Národní plán obnovy vznikl v EU ke zmírnění dopadů epidemie covidu-19 a znovunastartování ekonomiky s využitím evropských peněz z Nástroje pro oživení a odolnost EU v letech 2021 až 2027. Podle původního plánu má Česko získat 179 miliard korun ve formě dotací.

Návrh aktualizovaného plánu, který v polovině června schválila vláda, počítal s půjčkou od Evropské komise zhruba 137,4 miliardy korun a s granty za 33,4 miliardy Kč.

„Jsou to investice, které bychom tak jako tak museli učinit. Díky této půjčce s nižší úrokovou sazbou na ně však získáme finanční prostředky za lepších podmínek, než kdyby si Česko půjčovalo samo, a navíc s desetiletým odkladem splátek jistiny.“

Martin Dvořák, ministr pro evropské záležitosti

Pro školství vláda v revizi plánu žádá o 40 miliard korun víc, uvedl už dříve Dvořák. Na spolufinancování úsporných projektů Nová zelená úsporám chce 20 miliard korun, na renovaci budov a snižování spotřeby deset miliard korun, na renovaci budov ve veřejném sektoru dalších deset. Na reformu dostupného bydlení plánuje Česko využít 8,5 miliardy korun, na reformu železničního sektoru 17,6 miliardy, na zlepšení geriatrické péče 3,3 miliardy Kč.

MPO spolu s Evropskou komisí zároveň k Národnímu plánu obnovy spouští mediální kampaň. Jejím cílem je představit plán veřejnosti a vysvětlit jeho přínos pro občany. Kampaň bude plán prezentovat zejména na sociálních sítích a také v rádiu. Součástí je nové video a aktualizovaný web www.planobnovycr.cz.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek