Rada EU schválila aktualizovaný plán obnovy pro moderní Česko

Ministři financí členských států EU schválili dne 17. října během zasedání Rady pro hospodářské a finanční věci (ECOFIN) aktualizovaný Národní plán obnovy ČR. Ten reflektuje doporučení Evropské komise v oblasti energetiky a dostupného bydlení, zvyšuje cíl zelené transformace, digitalizace a také systematické podpory veřejných investic.

Aktualizovaný Národní plán obnovy (NPO) upravuje některé milníky a cíle dosavadního plánu a přináší především nové reformy a investice. Alokace dosavadního NPO činila přibližně 179 mld. Kč, ale díky využití dodatečných grantů národní obálky pro ČR, nové kapitoly REPowerEU i půjčky z Nástroje pro oživení a odolnost (RRF) se přidělené zdroje plánu obnovy navýší o přibližně 49 mld. Kč.

Z navýšené alokace představuje 30 mld. Kč grant, který Česká republika nemusí vracet, dalších 19 mld. Kč tvoří zvýhodněná půjčka z RRF, kterou bude ČR následně splácet. Evropská komise již tento návrh celkové aktualizace NPO posoudila během léta a na jeho základě předložila návrh revidovaného a rozšířeného Prováděcího rozhodnutí Rady EU. Schválení Prováděcího rozhodnutí Rady k českému NPO tak představuje poslední krok k výše uvedenému navýšení prostředků pro ČR.

Cílem rozšířeného NPO je mimo jiné přispět k plánu REPowerEU na ukončení závislosti na dovozu fosilních paliv z Ruské federace. Půjde například o posílení distribuční elektrické sítě, podporu čisté mobility či komplexní poradenství pro renovace a zateplení budov za účelem boje proti energetické chudobě.

Rozšířený NPO zahrnuje i další investice a reformy využívající financování z půjčky, jehož cílem je například zvýšení kybernetické bezpečnosti infrastruktury a informačních technologií veřejné správy. K tomu mají dopomoci projekty navyšující kapacity české policie k odhalování a reakci na bezpečnostní incidenty a incidenty v oblasti informačních technologií. Jedním z cílů je rovněž zvýšení kybernetické bezpečnosti nejméně 87 informačních systémů do roku 2025.

Další zásadní prioritou je podpora dostupného bydlení veřejnou investicí do nástroje pro poskytování zvýhodněných úvěrů přímo soukromému sektoru i subjektům veřejného sektoru, které se zabývají činnostmi v oblasti dostupného bydlení.

Nová opatření financovaná z navýšené grantové národní obálky pak přinesou například digitální transformaci veřejné správy, rozvoj a modernizaci infrastruktury v oblasti péče o ohrožené děti a také prostředky na podporu výzkumu a vývoje v soukromé sféře.

Autor: Úřad vlády ČR
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek