Lídry zemí EU čeká po osmi letech jednání s šéfy latinskoamerických států

Zhruba 60 lídrů zemí Evropské unie a Latinské Ameriky se dnes sejde v Bruselu, aby jednali o možnostech spolupráce v době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině či sílícím vlivem Číny. Jedním z témat dvoudenní schůzky, na níž bude Českou republiku zastupovat premiér Petr Fiala, bude stále neratifikovaná obchodní dohoda s největšími jihoamerickými státy. Evropské země se také chtějí pokusit přesvědčit Brazílii a další zámořské státy k jasnému odsouzení ruské invaze, což bude podle diplomatů obtížné.

Prezidenti a premiéři evropského bloku a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) spolu zasednou po osmi letech zejména díky iniciativě španělského předsednictví EU, které má se státy regionu úzké vazby. Bavit se budou o obchodní spolupráci, cestě ze složité ekonomické situace či společném boji proti klimatickým změnám, v němž hraje velkou roli odlesňování Amazonie. Důležité bude také téma dovozu strategických materiálů do Evropy.

V posledních dvou dekádách výrazně posílila ekonomické vazby v Latinské Americe Čína. Covidová pandemie, válka na Ukrajině a energetická krize ovšem přiměly EU ke snaze prohloubit více vztahy se zeměmi tohoto regionu.

V obchodních otázkách bude patrně hrát hlavní roli dohoda EU se společenstvím Mercosur, které tvoří Brazílie, Argentina, Paraguay a Uruguay. Pakt, který byl uzavřen v roce 2019 po téměř 20 letech jednání, má vytvořit největší zónu volného obchodu na světě. Jeho ratifikaci na straně EU však brání odpor některých zemí v čele s Francií, která má obavy z dopadů levného dovozu na své zemědělce. Diplomaté od schůzky zásadní posun nečekají.

Patrně nejcitlivějším tématem bude podle nich dojednání společné deklarace k ruské invazi na Ukrajinu. Evropské země se snaží latinskoamerické partnery přesvědčit k jejímu jasnému odsouzení. Autoritářské vlády Kuby, Venezuely či Nikaraguy jsou však spojenci Ruska a i klíčová země Brazílie vyzývá k rychlému ukončení bojů bez jasné podpory Ukrajiny.

Zdroj: ČTK
Foto: Rada EU

Sdílet tento příspěvek