Uspokojí nás pouze úplná deokupace našeho území, řekl Zelenskyj na summitu Krymské platformy

Dnes pokračuje dvoudenní mezinárodní parlamentní summit Krymské platformy odehrávající se tentokrát v Praze. Čtyři desítky představitelů parlamentních komor dnes jednají o nelegální okupaci Krymu, tamním porušování lidských práv ukrajinských občanů a militarizaci oblasti.

Nedostatečná, neadekvátní reakce mezinárodního společenství byla Kremlem vnímána jako slabost. To agresoři vnímají jako příležitost k útoku,“ řekla předsedkyně Poslanecké sněmovny ČR Markéta Pekarová Adamová. 

Cílem summitu je vyslání společného signálu, že mezinárodní společenství nebude tolerovat zmocnění jiného státu, nerespektování svrchovanosti a porušování lidských práv. Summit je zároveň platformou pro přípravu na budoucnost, rekonstrukci a obnovu nejen Krymu, ale celé Ukrajiny.

Předsedkyně Parlamentu ČR a předseda ukrajinského parlamentu vítají hosty summitu.

S úvodním proslovem vystoupil vedle předsedkyně Pekarové Adamové  předseda Senátu Miloš Vystrčil: 

Nenechme se chytit do Putinových pastí. Pokud se chytíme, nevyhrajeme, a zlo a bezpráví se bude dál rozšiřovat. Zneuctíme tak památku všech ukrajinských obětí. Pracujme a podporujme Ukrajinu a všechny demokracie na světě. Podporujme svobodu a poté jistě zvítězíme.

Miloš Vystrčil

Předseda ukrajinského parlamentu, Ruslan Stefančuk, poděkoval Čechům a Češkám za „podporu, pochopení a odolnost“. Dle jeho slov se anexe Krymu v roce 2014 stala odrazovým můstkem pro agresivní válku na Ukrajině zahájenou v roce 2022. Pro vítězství Ukrajiny jsou potřebné nejen zbraně a munice, ale taktéž zajištění potrestání zločinců včetně samotného vedení Ruska.

K summitu se virtuálně přidal i ukrajinský prezident Zelenskyj, který vzkázal, že se Ukrajina spokojí pouze s úplnou deokupací ukrajinského území. Iluze o neporazitelnosti Ruska byla dle něj již zničena díky společnému úsilí mezinárodního společenství. To dokazuje i fakt, že na Vladimíra Putina byl vydán mezinárodní zatykač kvůli únosům ukrajinských dětí. Dále ukrajinský prezident vyzval k boji proti ruské propagandě, která cílí na podkopání demokratického řádu v zemích.

Nakonec záleží na dlouhodobém bezpečí každého evropského národa, který si již zvyknul spoléhat se na to, že ve světě není místo pro agresi. Musíme společně zajistit, aby nepropukaly krize, potravinové nebo bezpečnostní, a aby nepropukaly výbuchy nelidské krutosti.

Volodymyr Zelenskyj

Jak premiér Petr Fiala, tak ministr zahraničních věcí ČR Jan Lipavský vyjádřili závazek další podpory Ukrajiny, která brání univerzální hodnoty jako je svoboda, demokracie, právní stát a dodržování lidských práv. Dle premiéra Fialy podporuje Česko ukrajinský boj již od začátku ruské agrese v roce 2014. 

Ukrajina nebude svobodná, dokud nebude zpátky ve svých mezinárodně uznaných hranicích z roku 1991. To zahrnuje i Krym.

Petr Fiala

Více informací a záznam ze summitu Krymské platformy naleznete zde.

Sdílet tento příspěvek