Summit ukázal možnosti spolupráce i neshody ohledně Ruska, řekl Fiala

Summit zemí Evropské unie, Latinské Ameriky a Karibiku dal nový impulz pro rozvíjení vzájemných vztahů, ačkoli debata o ruské agresi na Ukrajině s některými zámořskými lídry nebyla jednoduchá. Po jednání vedoucích představitelů zemí EU a Společenství latinskoamerických a karibských států (CELAC) to řekl český premiér Petr Fiala. Česko podle něj vidí v regionu nové možnosti obchodní spolupráce.

Na šest desítek lídrů zemí obou regionů dva dny jednalo v Bruselu o možnostech spolupráce v době ovlivněné ruskou agresí na Ukrajině či sílícím vlivem Číny. Šéfové států se na závěr měli shodnout na společném prohlášení o posílení spolupráce, do něhož chtěla EU prosadit zmínku o odsouzení Ruskem vedené války, na což však některé latinskoamerické státy nechtěly přistoupit.

„To se týká celého světového řádu, pokud nějaká země napadne jinou zemi. Nelze obětovat takto důležitý princip třeba jen tomu, abychom měli dobré obchodní vztahy,“ řekl po jednání Fiala. Se zástupci Venezuely či Nikaraguy, které spolu s Kubou odmítaly kritickou zmínku o Rusku, byla podle něho velmi obtížná debata. Česko však patřilo k zemím, které z deklarace odsouzení Moskvy vynechat nechtěly.

Šéfové států EU a Latinské Ameriky spolu zasedli po osmi letech a řada evropských lídrů připouštěla, že dlouhá doba nezájmu o zámořský region umožnila přenechat investiční iniciativu Číně. Pro evropské země je přitom oblast významná mimo jiné kvůli množství strategických surovin, jako je lithium, které se těží v jihoamerických zemích.

„Vidíme možnosti rozvíjení obchodní a ekonomické spolupráce,“ prohlásil Fiala. Pro české firmy dosud nebyl latinskoamerický region tak zajímavý, jako například geograficky bližší Asie. Některé firmy však již úspěšně působí v Chile či v Brazílii. Podle Fialy by mohly v regionu působit například firmy z odvětví energetiky, těžby surovin, strojírenství, automobilového průmyslu, pokročilých technologií či kybernetické bezpečnosti.

Zdroj: ČTK
Foto: twitterový účet Petra Fialy

Sdílet tento příspěvek