EU zakázala export součástek pro drony do Íránu, rozšířila další sankce

Evropská unie včera rozšířila sankce, které uplatňuje vůči Íránu kvůli jeho podpoře ruské agrese na Ukrajině. Unijní ministři zahraničí se shodli na zákazu exportu součástek potřebných pro výrobu bezpilotních letounů, které Teherán dodává do Ruska. Schválili také rozšíření sankčního seznamu reagujícího na porušování lidských práv ve světě. Nově se na něm objevilo několik afghánských ministrů z islamistického hnutí Tálibán či šéf věznice, v níž je držen předák ruské opozice Alexej Navalnyj.

Evropský blok začal íránskou vojenskou podporu Ruska trestat loni na podzim, kdy uvalil sankce na více než desítku lidí a firem spojených s dodávkami dronů, které Moskva používá k útokům na ukrajinské civilní cíle a infrastrukturu. Včera se ministři shodli na omezení vývozu technologií a komponentů používaných k výrobě těchto letounů. Na zmíněný seznam navíc přibylo šest dalších íránských činitelů. Všichni mají zmrazený majetek v EU a zákaz cest na území členských států.

Mezi lidmi, které včera EU po jiném rozhodnutí ministrů potrestala za porušování lidských práv, jsou afghánští ministři spravedlnosti a školství či hlavní soudce afghánského nejvyššího soudu. Podle unijní diplomacie nesou vinu za porušování práv žen a páchání sexuálního násilí v zemi ovládané hnutím prosazujícím radikální podobu muslimské víry.

Na seznam přibylo také 12 lidí z Ruska. Kromě členů vedení věznice, kde se nachází Navalnyj, jsou to zejména moskevští činitelé odpovědní za zavádění systému rozeznávání obličejů. Sankce se nově vztahují i na činitele tajné služby spojeného s pokusem o vraždu opozičního politika Vladimira Kara-Murzy.

Zdroj: ČTK
Ilustrační foto: Unsplash

Sdílet tento příspěvek